Cirkus Mascot

Jess och Marianne Deleuran startade den danska Cirkus Mascot 1994. Innan dess så uppträdde Jess som trollkarl och ballongskulptör. I år firar de alltså 20-årsjubileum. Vi letade oss den 22 maj på småvägar fram till dem i en liten ort som heter Tommerup. När vi pratade med Katja Schumann så undrade hon hur vi hade hittat dit”¦ Jo, GPS är ett måste. Det hade regnat precis hela dagen, men när man började sälja biljetter klockan 17.00 slutade regnet.

P1030575 En timme senare satte vi oss i logen. Alla stolar i första raden var sålda i förköp, så vi satt på andra raden ”“ och som vanligt när vi inte sitter på första raden så fick jag ortens längsta och tjockaste man framför mig”¦ så jag bytte till parkett.  Det blåste kallt ute och det drog rakt genom tältet, så vi har aldrig fruset så på en cirkus. Det blev till att hämta filt etc efter pausen.

Inspelad musik spelar – och den fungerar mycket bra hela föreställningen, alla artisterna tågar in och cirkusdirektören Jess Deleuran som är conferencier hälsar välkommen. Den bara 12 år gamle Husik Gulyamov som prisbelöndes vid ungdomscirkusfestivalen i Wiesbaden visade sin hula hop-akt. Fartfyllt och att snurra ringen på näsan har jag inte sett någon annan göra. Clownen Gulio gick på styltor med en åskådares hjälp. Marianne Deleurans och sonen Andreas´ 12 hundar var lite ovilliga till att börja med men kunde i alla fall räkna. Gulio jonglerade ner tre skedar i tre bunkar och fick medelst en vippbräda ett ägg i pannan. Daniel Deleuran arbetade i aerial straps. Så kom stjärnan Katja Schuman med modern frihetsdressyr. 40 års arbete med hästar märks ”“ hästen behöver just ingen ledning ”“ den vet precis vad den ska göra. Skönt! Gulio jobbar med golfklubba, boll och papperspåse. Han är alltid glad och det blir aldrig några övertramp ”“ och inget vattesprutande. Tack! Antal Veres slutade första avdelningen med ett traditionellt rola rola-nummer.

Clownen hade hittat ett par barn i publiken som fick snurra fat på pinne, snurra diabolo etc.  Jonglören Henrik Beres med sina bouncing balls på ett runt bord var dock betydligt bättre! Han avslutade med att jonglera eldklot. Gulio, som håller samma föreställningen bra, lekte med publiken och en stor boll. Katja Schuman återkom, nu med två hästar, och det är en njutning att se. Tatyana Prymachenko arbetade i vertikalrep och imponerade bl.a. med hastigt snurrande.  Bröderna Deleuran hade arbetat in en akrobatakt och den kan bli bra med tiden. Gulio är dirigent för fyra publikmusiker. Föreställningens sista nummer är en illusionshow av The Veres Family. Det var Svärdboxen med papplåda och en massa paraplyer, mannen kedjas fast i kedjor vid en stolpe, draperi för och den kvinnliga partnern är nu i kedjorna istället, Ringillusionen som gjordes bra genom att muttrarna drogs åt ordentligt och tydligt, Mannen kliver i låda som hissas upp, väggarna ramlar bort ”“ tomt ”“ han är en av assistenterna.

Som final ”dränks” manegen och alla artister i såpbubblor. Ett riktigt bra program med familjär cirkuskänsla. 2 timmar och 10 minuter inklusive paus.

DSC_9482 DSC_9485

Husik Gulyamov med hula hop, Clownen Gulio

DSC_9484

  Andreas Deleuran med hundar

DSC_9489 DSC_9491

 Antal Veres i rola rola-nummer, Henrik Beres bouncing balls

DSC_9493

Katja Schuman

DSC_9494 DSC_9495

Tatyana Prymachenko i vertikalrep, Bröderna Deleuran

DSC_9498

Illusioner med The Veres Family

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Cirkus Mascot”

  1. Så trevligt reportage — det kändes nästan som om jag var med på ert äventyr på den danska landsbygden.
    Och fotografierna är superfina ! Vilken skärpa och belysningen på varje bild är maximalt rätt exponerad — det är jättesvårt att fotografera på Cirkus med färgstick och besvärliga skuggor. Grattis Gertrud till ett fint bildreportage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.