Cirkus Scott 2013

Den 4 juli drog vi mot Jönköping för att se Cirkus Scott. De låg en bra bit utanför staden i en ort vid namn Gräshagen. Det gällde nämligen att hitta en plats där detta enorma tält får plats tillsammans med alla vagnar, inlånade från alla möjliga håll, husvagnar m.m. får plats. Medan vi väntar på att få gå in i tältet kommer tidningsreportrar och TV4 på besök och även polisen eftersom man blivit polisanmäld för olaga annonsering i Jönköping”¦

P1030629

Två timmar före föreställningen klockan 18.00 öppnar Scotts cirkuspark, där barnen ”“ om de betalar 25:- per station ”“ får lära sig gå på lina, jonglera, rolla-rolla, rida på ponny, trolla m.m. I trolleristationen fann jag Ann-Sofie Glimmerfalk, känd från Kompanie d´Heks. Hon sökte platsen, visade några trolleritrick och fick jobbet att hela säsongen åka Sverige runt. Hon lär barnen trick ur den trollerilåda som Scott säljer.

P1030630DSC_9788

Föreställningen börjar med en löjlig prolog på den stora skärmen om Merlins försvunna trollstav. På denna skärm visas under hela programmet bilder och filmsnuttar som inte tillför något men drar uppmärksamheten från artisterna snarare. Efter en charivari går Yosvany på låglina medan ljusskötaren sover ”“ endast halva lindansaren är belyst. Tim Delbosq var ersatt av en dam och hon hade bra koll på de 8 vita hästarna och under frihetsdressyren sjunger Joan Alderman och Anna-Sara Palo. För komiken skulle Darix & Fumagalli svara och det kunde nog blivit underhållande men nu var det bara Steve & Jones och det var inte roligt för fem öre. Patrik Burke kom inkörande i bil med sjölejonet. En annorlunda och rolig akt. Helena Polach jonglerar med fotbollar ”“ säkert och charmigt. Steve & Jones kom in igen och gjorde det klassiska numret där publikmedhjälpare ligger på stolar som tas bort och medhjälparna kommer ingenstans. Nu meddelas paus och alla lämnar scen ”“ men man kommer åter och hjälper medhjälparna isär.

DSC_9792 DSC_9803

DSC_9793

DSC_9800 DSC_9804

Lite programutfyllnad med sång varpå trampolinnumret Troupe Fantasie visar att de är ett av de bättre språngbrädesakrobaterna. 5 man högt klarade de. Lars Hölscher visade en trevlig elefantdressyr. Mera utfyllnad med Scotts dansare och sång. Steve & Jones igen men nu visade Steve att han är en artist genom att utföra ett riktigt bra diabolonummer med t.ex. tre diabolos på en gång. Yosvany snurrade i rep.

DSC_9806 DSC_9815

Frederic Jidini, som spelar Merlin under hela programmet och letat efter sin trollstav, kom nu som en riktig illusionist. En vit och en svart hund i var sin låda som förs ihop och ut kommer en prickig hund. En assistent sågas itu. En fängselillusion med platsbyte. En assistent placeras i mangel och kommer ut som bild. Denna stoppas i triangel och hon är återställd. Allt väldig opersonligt utfört. Nu skjuts Robin Valencia ”“ den kvinnliga kanonkulan ”“ ur en kanon och lyckas i luften få tag på Merlins trollstav och allt är som det ska vara”¦ Och efter final så är det två timmar långa programmet slut.

DSC_9823

DSC_9828

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.