Nytillskott till Magi-Arkivet

Vilken dag den 15 juni blev! Då kom Judith Bergman, dotter till förra illusionistparet Les Istvanffy, maken Krister och dottern Gabriella Rossetti till Nyköping. Med sig hade de 11 stora, jättetunga resväskor fulla med trolleri, som paret Magda och Istvan Surbey använt under sin livslåga artistkarriär. Det blir anledning att återkomma om innehållet, när jag hunnit gå igenom väskorna!

Vi började med lunch i uterummet i solskenet under livligt samspråk. Det var mycket av intresse vi fick veta om illusionistparets framträdanden runt om Europa ”“ som litet barn  var Judith ju ofta med på resorna och stod i kulisserna och tittade på. Och jag kunde visa lite av det materialet om Les Istvanffy som finns i arkivet pärmar.

DSC_9625

Gabriella, Judith, Krister och Christer

DSC_9627

Så åkte vi ner till Magi-Arkivet där ordet ”fantastiskt” ofta nämndes. Och jag fick beröm för hur det var ordnat av Gabriella, som är arkivarie och registrator.

P1030597 P1030598

En riktigt härlig heldag och tacksamheten är stor till familjen Bergmans stora insats att frakta ner allt till Nyköping och donera allt material till Magi-Arkivet, där det kommer att kunna vittna om Le Istvanffys karriär inom trolleriet.

Ur Sveriges trollkarlar: Istvanffy, Les (Magda och Istvan Zurbey) 1933-2012 resp 1922-2007, Budapest, Lysekil, Vällingby, P, SMC 1971. Istvan var professionell artist redan 1937 och turnerade i hela Östeuropa, var Budapestcirkusens dragplåster m.m. Magda var balettdansös men blev sjuk och orkade ej dansa, varför hon blev partner till Istvan. Efter oktoberrevolutionen flydde de från Budapest och kom till Lysekil 1956, där Istvan började arbeta på ett bryggeri. Efter att ha känt sig för på olika föreningar hur deras trolleriprogram skulle slå, vågade de sig på en Stockholmsdebut – på Hamburger Börs 1959. Efter detta och ett TV-framträdande började engagemangen komma, och paret kunde livnära sig på det de helst ville arbeta med – artisteri. 1963 turnerade paret med Malmstenstruppen med sitt humoristiska program i vilket bl.a. ingick sönderriven tidning, bollar, kort, rakbladstricket, duvor. Dans och komisk mimik kännetecknar akten, i vilken även mindre illusioner som ”svart hund blir vit i tvättmaskin” kunde förekomma. Paret blev senare mer kända utomlands än i Sverige genom talrika framträdanden i t.ex. Danmark, Tyskland (bl.a. Hansa Theater flera gånger), Schweiz, Frankrike, Portugal, Västafrika.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Nytillskott till Magi-Arkivet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.