Trollkarlen Epstein

John Houdi tipsade mig om den här sidan http://arkiva.wordpress.com/2013/02/06/epstein-nu-med-sakerhet-dod/

Det handlar om den polska trollkarlen Epstein som gästspelade flitigt i Sverige. Han utförde i sitt program The Bullet Catch och skadades flera gånger härvid. ”Arkiva ”“ ephemerido” (en konstig sida då det inte anges utgivare eller vem som skriver artiklarna) har rubriken ”Epstein nu med säkerhet död” på artikeln om Epstein. Detta måste man ju hålla med om då Epstein föddes 1827”¦

hvad_nytt_ny_ill_tidn_25_mars_1876

I artikeln uppges att så gott som alla källor anger att Epstein dog redan 1869, men det är fel. Bart Whaley`s ”œWho´s who in magic” uppger dödstalet 1914. Jag har i min samling över 30 klipp från hans föreställningar, t.ex. om när och hur Epstein skadades 1877 och i augusti 1878. Inga skador var dock dödliga för i november 1878 uppträdde han i Halmstad, så ont krut förgås inte så lätt. Men detta är det sista jag har om honom ”“ kanske återkom han inte till Sverige efter detta?

Jag tror säkert att Per Eklund i sin kommande bok i sin forskning kommer fram till var Epstein höll till fram till 1914. Att han var i Finland 1880 och 1897 är känt.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.