Cirkus Flic Flac

Vem blir inte glad av att gå på cirkus? Under mellandagarna fick jag tillfälle att gå på en tysk cirkus som jag inte har varit på tidigare. Cirkus Flic Flac befann sig i Nürnberg, Bayern, med sin föreställning Wild X-mas. När man steg av spårvagnen och fick syn på cirkusen på lite håll såg inte tältet särskilt stort ut. Det växte förstås när man kom närmare, och oj, oj, oj vad mycket skratt, skoj, och spänning som rymdes innanför tältduken! På tal om spänning; vissa nummer såg riktigt farliga ut, så jag hoppas att det fanns någon form av säkerhetsanordning som inte jag kunde upptäcka…

FlicFlac.1

En Spiderman-klädd figur i mask skapade en nervpirrande stämning genom att ensam och mystisk svinga sig mellan trapetser 14 meter upp i luften, en clown spelade pingis med en åskådare med racket men väl utan boll, modellflygplan manövrerades att göra uppvisningar just ovanför publikens huvuden, och den skickliga antipodisten hade ett sådant underbart tjusigt rött hårsvall att det skulle ha kunnat ha en egen akt. (Alex Michael, Jeff Hess, Daniel Golla, Selyna Bogino)

En akt med laserstrålar avlöstes av luftakrobater. Detta par gjorde inte bara häpnadsväckande övningar hängandes i vita tygband. Mellan varven sänktes de ned i en genomskinlig bassäng med 5000 liter vatten, och som final på deras nummer slog höga eldslågor upp från bassängen sekunderna innan de kvickt dök ner i den. (Alexis Lorador, Mehmed Redzhebov Mehmedov & Iuliia Plenos)

En typ i kostym och svarta solglasögon uppenbarade sig och började vrida armar, ben och kropp i en härlig kombination av robot, breakdance, automat och kontortionist.  En annan rolig akt var “poledance-nörden”.  Han utförde många dynamiska figurer på en stång som kräver styrka, men inte iförd trikåer utan med klädsel, rörelser och mimik som en ganska söt och blyg ultranörd. En atlet med imponerande fysik svävade i spagat i hängande gummiband, och cirkusens yngsta artist genomförde ett akrobatiskt kontortionistnummer på en stol under en dusch. (Robert Muraine, Jon Young, Dimitry Deyneko, Jenny Kastein)

En temperamentsfull trupp utförde hopp och akrobatik på rysk stång. Kraft, balans och konstnärlighet kom till uttryck i en akt med handstående akrobatik. En trupp rörde sig likt kvicksilver då de kastade sig fram och tillbaka och bildade formation runt tunna master/stänger. Samma trupp hade också ett annat nummer där halva truppen blir till antipodister som “jonglerar” sin partner. (Compania Havana, Andriy Moraru, Qingdao truppen)

Som final på hela föreställningen flög motorcykelförare med sina fordon genom luften. De var så nära, så nära att flyga rakt genom tältkupolen. Makalösa freestyle stunts i ett tält! (X-Fighters) 

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Cirkus Flic Flac”

 1. Tack CHRISTINA NYMAN – för en sympatisk, informerande och välskriven
  write up !!

  Vi är inte många kvar som bemödar oss om att skriva klart och koncist på det språk som en gång kallats ärans och hjältarnas.
  /Jag vet att mina skrivningar är färgade av tusen års vistelse utanför S., samt av ett flertal språk vilka snurrar och surrar i mitt arma huvud – det kan nog inte vara annorlunda … och man har licencia poetica, alltså en viss frihet.

  Med Paris-hälsningar och BARAKAH till alla för 2014.
  ———————-

 2. Alex Michel som gör spindelmanen reste med Cirkus Olympia i Sverige 2013 och använder garanterat inga dolda säkerhets anordningar utan förlitar sig endast på skickligt utfört artisteri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.