En magisk heldag

Söndagen den 16 mars skulle kanadensaren Shane Cobalt hålla ett seminarium hos Moderna Illusionisters Cirkel i Norrköping klockan 16.00. Stefan Eriksson och Erik Nordvall skulle skjutsa Shane dit, och då ville man gärna titta på Magi-Arkivet i förbifarten. Klockan 11.30 dök nedanstående glada gäng upp (fr.v. Shane Cobalt, Stefan Eriksson och Erik Nordvall).

P1040039

Gertrud bjöd på hembakade franskan och rulltårta till kaffet ”“ och sen lämnade hon oss för bridge”¦ Medan vi smörjde kråset berättade Shane bland annat om hur han hjälpte David Copperfield med Robert-Houdin-samlingen och mycket annat. Och Shane har inte svårt för att berätta!

P1040041Shane berättar till kaffet

Shane är mycket historiskt och mekaniskt intresserad och det gladde mig mycket att han fann åtskilligt av intresse vid sin runda i Magi-Arkivet. Speciellt mycken tid ägnade han t.ex. åt Stanley´s ”Clear thru ”“ A space age Penetration”, The Neyhart Houlette, trollerihåven från P&L, myntstaven från Siegmund Klingl, Max Hofzinsers försvinnande fotogenlampa och affischerna.  Shane visste mer än jag om vissa detaljer trots att han aldrig sett dessa rekvisitor  tidigare”¦ Även återbesökande Erik och förstgångsbesökare Stefan fann intresse i samlingen.

P1040042 P1040043

Shane lär oss hur man använder en håv utan att vändningen ska synas. Shane är full av beundran av Klingl´s hantverksskicklighet

Klockan 1300 fortsatte vi mot Åby, där ett besök hos Tim Star var inbokat. Tim och Shane fann varandra genast, eftersom båda är hantverkare, och Tims maskiner och resultaten av dessa beundrades av Shane.

P1040044

Shane fick givetvis se Harries glasskåp med “godsaker” och följa med ner i källaren, där skåp på skåp är fyllda med bortgångna trollkarlars rekvisitor samt miljontals med delar till trolleritrick, förpackade småtrick och material av alla de slag.

P1040046

Foton Christer Nilsson

Janet bjöd på kaffe med dopp medan Tim visade och berättade om sin samling av trolleripistoler  från seklets början.

Så var det dags att fortsätta färden till Hemgården i Norrköping, där så småningom ett drygt 15-tal trollkarlar fick avnjuta Shanes seminarium som till 90 % handlande om kort.

!cid_image003_jpg@01CF4168

Foto Kaj Marc-Wogau

Ett 10-tal fortsatte det magiska umgänget genom att inta god mat m.m. på krogen Lagerqvists. Och Shane berättade och berättade, bl.a. om den mystiska historien om vem som döljer sig bakom pseudonymen  S.W. Erdnase, författaren av boken The Expert at the Card Table.

Allt har ett slut – även denna välfyllda dag – så efter att ha lämnat av Shane på hotellet (han skulle hålla seminarium för Göteborgs Magisk Klubb på måndagen) skjutsade Stefan och Erik mig hem. Tack alla inblandade för en trevlig dag!

Anders Ripas foton från Shane Cobalt´s besök hos GMK den 17 mars. http://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157642752586884/

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “En magisk heldag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.