Cirkus Maximum 2015

DSC_2511

Cirkus Maximum gästade Nyköping den 13 juli. Som vanligt fick vi trevliga pratstunder med turnéledaren Helena Schicht före och efter föreställningen.

Föreställningen  var så gott som slutsåld. Logerna var sålda flera dagar i förväg, så vi fick ingen plats där ”“ därav de lite sämre fotona. I manegen fanns en jättestor hög hatt och en jättestor trollstav ”“ föreställningen heter ju Magic of Circus! Ouvertyr med musik av den stora niomannaorkestern, clownen Versace och alla artisterna samt  cirkusdirektör Bengt Källquist hälsande välkommen.

Fartfyllda tre jonglörerna Sarkozi inledde med käglor och ringar. Anton Frank framförde sex fläckiga ponnyhästar med precision. Mycket snyggt! En stor kub rullas in och ur den kommer Versace, som blåser upp sig till en stor ”Michelingubbe”.  Lurie Basiul utför modern handstansakrobatik. Så fylls tältet med duvor, och det är Andrejs Fjodorov som lyckats dressera dessa till att till 100 % lyda hans små tecken.  Helt fantastiskt! En hund kommer in och springer runt på pisten, och duvorna sätter sig på honom och får sig en rundtur! Versace låter sin stora kub kastas runt av publiken.  Första avdelningen avslutas av illusionisten Nicolas del Pozo och hans showgirls. 6 stora illusioner visas ”“ tyvärr i mörker! Man har mycket svag belysning, kanske för att man tror att mystiken ska bli större? ”“ men tvärt om! Hade man haft fullbelysning hade akten slagit mycket bättre. Illusionerna tål verkligen ljus! Och Nicolas höll med mig, när vi efteråt pratades vid. Vi fick se produktion av två tjejer ur glasbox, Stretching-illusionen, hoppressning av assistent, Svävande bordet med hjälp av en flicka ur publiken, en version av Kubusillusionen kompletterat med lysande svärd, Assistents Revenge ”“ byte trollkarl-assistent, en assistent genomborras med lysande svärd som bevis på att hon är försvunnen ur kabinettet ”“ trots det kommer hon ut helskinnad PLUS fyra assistenter till! En effektfull final!

Efter pausens häst- och kamelridning i manegen inledde Versace med sin härliga minielefant, som visar sig vara en hund. Anton Frank släppte lös sin åtta åsnor i manegen, där de myste, rullade sig och hade det skönt, tills de fick lov att göra nytta för sig i en perfekt dressyr. Duo Thu Hiep visade hisnande trapetsakrobatik under cirkuskupolen. Versace kom igen, nu fastspänd med fyra dockor i mansstorlek. Detta var det länge sedan vi sett. Pavel Kaiser´s rolla-rollatrick var avancerade! Baklängeshopp från en bräda till en annan och hopp från en bräda på piedestal till bräda på golvet ”“ givetvis med rullar under. Så rullades Diorio´s glob in och två motorcykelartister körde runt med en kvinnlig partner stående i mitten, och sedan tre artister i rasande fart runt, runt. Imonerande!

Tack Maximum för ännu ett topprogram! Jag vet inga andra program som drar ner så långa applådåskor som cirkusprogram, så visst är cirkus ett uppskattat kulturellt nöje!

DSC_2517 DSC_2520

DSC_2525 DSC_2541

DSC_2529 DSC_2533

DSC_2537

DSC_2542 DSC_2543

DSC_2546

DSC_2547

DSC_2550a

Efter föreställningen fick vi en pratstund med Helena Schicht och Curt Grahn (trolleriintresserad cirkusadministratör) och sen tillslöt sig Nicolas de Pozo, som visade sig vara en mycket trevlig fransk, engelstalande ung man.

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.