Svensk trollerilitteratur

I min bibliografi över svensk trollerilitteratur https://magiarkivet.se/pages/bibliografi.htm  upptas inte bara böcker och häften som beskriver trolleritrick ”“  även böcker i vars handling trollkarlar och trolleri förekommer och beskrives, tas med.

Nu har jag hittat Lars Johanssons nyutkomna bok ”Den stora verklighetsflykten” (Forum 2016, 364 sidor). Här får vi följa den misslyckade trollkarlen Anton på hans verklighetsflykt. Anton köpte som barn en trollerilåda hos Harrods. Den glöms bort men när en kompis hittar den, börjar de trolla tillsammans på ungdomsgårdar med fem, sex personer i publiken. Så småningom går det bättre och bättre, men då man har olika uppfattningar om hur showen ska utvecklas, så skiljs man. Anton fortsätter i sin kassa bil med ett hundratal jobb om året på servicehus och liknande, medan kompisen bildar “Sebastian & Charlotta – together in magic forever summer tour” och turnerar i flott husbil…

Jag såg att även i Anton Tjechovs Körsbärsträdgården förekommer trolleri”¦Guvernanten Charlotta Ivanova utför kortkonster och trollar fram en flicka ur en pläd.

Bertramo tipsade mig om Frank Hellers “Den mystiske Mr Chayder” (Bokförlaget Fabel 1990, 212 sidor).  Mr Chayder är trollkarl och boken innehåller 16 små berättelser. I varje nämns hans kunnighet i trolleri. På sidan 137 trollar t.ex. Mr Chayder fram ficktjuvade juveler, och på sidan 140 börjar den en knapp sida långa skildringen av hur han trollar fram en orm samt eld.

Tom Stone tipsade mig om Hake Talbot´s ”Seans”, som utkom 1980 på Åke Hallbergs förlag Spektra AB i serien Spektras KriminalEss (236 sidor). Hake Talbot är en pseudonym för Henning Nelms som skrev boken “Magic and Showmanship” (en bok fylld med goda råd om scenkonst och dåliga råd om trolleri, enligt Tom Stone). ”Seans” anses vara det näst bästa “låsta rummet”-mysteriet i världen. Här är en av huvudpersonerna Mr Vok, en berömd trollkonstnär, ryktbar över hela Europa för sin förmåga att avslöja falska medier. Och det gör han flitigt i boken, när han inte avslöjar kortkonster.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.