Tegethoff

En amerikansk trollkarl och samlare köpte just mina två böcker (“Trollare och andra underhållare” och “Sveriges trollkarlar”). Samtidigt undrade han om jag visste något om en trollkarl med namnet Tegethoff.

Jag har bifogade standardreklam med hans namn och ett tidningsklipp ur tidningen Artisten från 1946. Tidningens redaktör, som var mycket trolleriintresserad,  berättar däri att han ofta besökte  Tegethoff, när denne var artistchef under Novillas varietétid (Novilla byggdes 1883 och finns fortfarande bevarat). De diskuterade då trolleri och en dag ville han att redaktören skulle följa med honom hem ”“ han bodde i huset intill ”“ och där visade Tegethoff den försvinnande fotogenlampan som stod på ett bord.

Tegethoff sökte om svenskt medborgarskap, men han fick det aldrig. Senare återvände Tegethoff till Tyskland, där han startade ett hotell. Möjligen återgick han även till att uppträda som trollkarl.

001

Är det någon här som vet något mer om denne Tegethoff, så hör av er!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Tegethoff”

 1. Hej Douglas!
  Jag heter Tomas Tegethoff och denne man är min mors morfar.
  Jag är mycket nyfiken på var du hittat dessa uppgifter.

  Hälsningar
  Tomas

 2. Hej Christer (skrev tidigare Douglas, sorry)!

  Nyfiken på Tegethoff, som är min mors morfar. Han turnérade runtom i Skandinavien under första världskriget, men flyttade senare till USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.