TRO OCH MAGI – BORTTROLLAD ELLER BORTKOLLRAD?

Sörmlands Museum har en Seniorblogg (http://seniorbloggen.blogg.se/) och under ämnet “Tro och Magi” skrev den 5 februari 2016 Sven-Erik Ohlsson nedanstående:

Här ser vi en fullfjädrad trollkarl och magiker – Christer el Ricco – i trolsk slottsmiljö på Nyköpings hus.

“Jag har under alla år sedan jag fick min lilla trollerilåda i barnaåren varit mycket intresserad av både det ockulta, magi och trolleri. Måste erkänna att programmet ”Det okända” i TV7 där Sveriges främsta medier tillsammans med programledaren Caroline Giertz besöker svenska hem där de boende har problem med övernaturliga. Intressant, spännande och ofta svårt att förklara. Att det finns något oförklarligt ”på andra sidan” kan man bara inte bortse ifrån.

Mest imponerad är jag dock av alla våra fantastiska magiker och trollkarlar. Att se dem utföra saker som för åskådaren bara måste vara omöjliga att utföra ”“ Joe Labero är bara helt underbar och skicklig.

En trollkarl på ”hemmaplan” som jag njutit av många gånger är Christer el Ricco, Christer Nilsson, som förutom att han är duktig på att kollra bort publiken, har mycket stor betydelse för den svenska trollerikonsten. Tänk vilken skatt för alla trollkarlsälskare hans bok ”Sveriges trollkarlar” har blivit. Här finns en guldgruva att ösa ur precis som hans första bok ”Trollare och andra underhållare”.

Att man måste vara fingerfärdig till tusen och ”slängd i käften” är en förutsättning för att bli en duktig trollkarl eller magiker om ni så vill. Inte för att jag kommer ihåg så mycket från min trollkarlstid men jag lyckades inte ens imponera på lilla syster med mina trick. Det var nog det som knäckte mina drömmar om att bli en berömd trollkarl.

Men berömd har i alla fall Christer el Rico blivit på många sätt. Inte bara för sitt sätt att fascinera och fängsla sin publik utan även för sitt intresse att synliggöra svenska trollkarlar. Inte minst genom tillkomsten av Sveriges Magi-Arkiv som vi lyckligtvis delvis har tillgång att njuta av på Kulturhuset Slottsvakten ännu så länge. Bara det är värt ett besök på Kulturhuset Slottsvakten.

Undras förresten om det fanns ockulta ting på Nyköpings Hus? Det får bli en senare fråga.

I Christers ska vi kalla det ”trollerimuseum” finns bevarat trollerigrejor som är mer än 200 år gamla. Inte bara trollerigrejor utan allt annat som kan kopplas till trolleriföreställningar som affischer, böcker, tidningsurklipp med mera och det har hunnit bli en hel del sedan han började sitt samlande direkt efter att han sett en av dåtidens skickligaste ”“ Hector El Neco ”“ året var 1945. Tänk att vi här i Nyköping har tillgång till ett sådant museum!

Mer om Christer el Rico och hans livsgärning och liv som trollkarl finns på https://magiarkivet.se/christer-el-ricco-en-biografi. ”

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “TRO OCH MAGI – BORTTROLLAD ELLER BORTKOLLRAD?”

  1. Vilken trevlig text Sven-Erik Ohlsson skriver i Sörmlands Museums Seniorblogg, och han avslutar så här: Tänk att vi här i Nyköping har tillgång till ett sådant museum!
    Synd att inte Nyköpings Kommun har fattat vilken skatt detta är och gjort ett Trollerimuseum i Nyköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.