Cirkus Maximum 2017

Cirkus Maximum besökte Nyköping den 16 juli. När jag löste biljetter fick jag en glad överraskning – i kassan satt Virve Iljama-Junge! Hon hade gått i pension från sitt ordinarie arbete och nu åter börjat i cirkusvärlden. Virve var ju gift med trollkarlen Charimann (1940-2001) och assisterade honom i många år. Nu var det länge sedan vi sågs, så det fanns mycket att prata om, men kön bakom mig växte, så det fick bli lite kort, men Gertrud och jag hade glädjen att träffa henne flera gånger under kvällen.

Tältet var välfyllt när föreställningen började klockan 17.00 med att ”clownen” Francesco gick omkring och viftade åskådarna i håret och förolämpade en flintskallig herre. En inledning som säkerligen strukits om förre regissören Tino Rivero haft ett finger med i år också. Övriga mellanspel var inte roligare ”“ åskådare fick ställa upp gratis som underhållare. Men  Francesco har en bra fru/assistent! Cirkusdirektören Bengt Källquist hälsade välkommen till årets föreställning ”Supreme!” och in stormade Maximums fem vackra arabhingstar, framförda av Ramon Maatz (Anton Frank var bortrest). Visst är det härligt att se en manege full med väldresserade hästar, men efter en stund blir det lite enformigt. Och som Bengt sa efteråt ”kostnaden för hästarna motsvarar inte underhållningsvärdet”. Så kom en toppakt ”“ Georgio med sina diaboler. Det var otroligt höga kast och många annorlunda trick i rasande tempo. Så kom Ramon Maatz tillbaka ”“ nu med sina 8 hundar. De är oerhört väldisciplinerade och vet verkligen sin plats. Att  utföra sin trick är inga problem ”“ men det är svårt att vänta tills det blir turen ”“ de  är så roade av att visa vad de kan! Härligt nummer! Alexander Lichner hänger i hälarna och i munnen från sin trapets ”“ ett starkt nummer! Så rullas Diorios´ glob in och fyra killa på motorcyklar och en dam i mitten ger oss en stunds spänning. Det är lite annorlunda än ”forntidens” dödsryttare i motorcykelvelodrom!

20 minuters paus med ridning på åsnor och kameler ”“ alltid populärt!

Åtta väldresserade åsnor tog några varv runt manegen, styrda av Ramon Maatz. Duo Solys framför ett elegant handstansnummer, där den kvinnliga partnern visar att det kvinnliga könet är starkt. Paret är delvis från Frankrike och då passar det ju bra att använda ett Eiffeltorn. Bravo! Det är inte ofta man ser en artistgenre som man inte sett tidigare, men Kimo har det. Svårt att beskriva men det är egyptisk dans, där han snurrar runt hastigt i kanske tio minuter i en kjolliknande kostym med ledlampor som så småningom börjar blinka och ändra färg ideligen. Föreställningens mest applåderade nummer! Trio Alambria var föreställningen sista nummer ”“ ett höglinenummer med nervkittlande spänning. Hopprep, cykel och stolbalans av två män och en kvinna.

Vid finalen ville applåderna aldrig sluta, vilket bevisar att har man besett en bra cirkusföreställning, så är man riktigt nöjd!

 

 

 

Foton Cirkus Maximum

Efter föreställningen träffade vi turnéledaren Helena Schicht och Virve och även Bengt Källquist. Han hade tråkiga besked att lämna. Större och större problem med att hitta bra cirkusplatser, sjunkande besökarantal och att i press, sociala medier och utanför cirkusen ideligen lögnaktigt bli beskylld för ”djurplågeri” gör att tanken på att sluta med cirkus kommer allt närmare. Vi hoppas att så inte sker, för vi är ju i alla fall en väldig stor mängd folk, som älskar cirkuskonsten. Och en dag måste denna tråkiga trend vända!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.