Cirkus Maximum 2017

Den 1 maj gjorde Cirkus Maximum två föreställningar i Västerås, klockan 14 och kl 17. Bengt Källquist med personal och artister kommer varje år till Västerås och stannar en eller två dagar. Det stora tältet var nästan fullt och inte ens en grupp djurrättsaktivister utanför cirkuskassan kunde skrämma bort publiken från eftermiddagens föreställning.
Vi har sett honom förr några gånger, clownen Francesco som drog igång hela föreställningen, i år kallad Supreme, samt den 9 man starka cirkusorkestern. Sällan har jag sett cirkusar som haft så stor orkester.
Sex vita hingstar, araber, gjorde entré med Cirkus Miximums djurtränare Anton Frank i en elegant hästdressyr. Nästa artist, Giorgio, visade gott handlag med sitt diabolonummer och han lät diabolon ibland flyga ända upp i cirkustaket. Han kunde alltså jonglera med tre och fyra diabolon samtidigt.
Ramon Maatz släppte in tio frejdiga hundar av lite olika ras i manegen. Duktiga och vältrimmade vovvar som kunde hoppa och skutta, även om själva hundprogrammet i sig inte var så speciellt avancerat.
Clownen Francesco gjorde två lite tafatta inslag med assistenter ur publiken. Han är måhända inte den allra roligaste clown vi sett, men publiken gladdes åt fransosen från Paris.
En spansk trapetsartist som heter Alexander Lichner gjorde några som jag tyckte rent livsfarliga nummer på hög höjd. Killen hade varken livlina eller skyddsnät och dimper man ned från tio meters höjd så kan det göra mer än ont. Därefter rullades en stor nätglob in och det var dags för första aktens slutnummer, det som vi förr kallade att köra motorcykel i tunna. Vroom vroom och så var de igång, först två motorcyklar, så kom en tredje till och som höjdpunkt skickades en fjärde mc in i den annars trånga globen. Hur de bär sig åt för att inte krocka inne i globen är ett mysterium? Åtminstone på motorvägen här i Västeråstrakten händer dagliga kökrockar, men dessa fyra mc-fantaster, Diorios från Brasilien, klarade ut detta betagande cirkusnummer med glans och viss röklukt i tältet.

Se bilder här: http://www.cirkusmaximum.se/arets-forestallning.html

I pausen fick barnen rida kamel eller åsna inne i manegen. I numret
efter pausen kommer åtta lite lekfulla åsnor in och under ledning av Anton Frank får vi se en vacker åsnedressyr. De är inte alls dumma, åsnorna!
Duo Solys, eller Héctor & Tatiana Yzouierdo, gjorde en grann och stilfull så kallad handstands. Numret hette sanningsenligt ”Styrka, elegans och skönhet”
i det 28-sidiga programbladet.
Kvällens höjdpunkt och det nummer som stack ut allra mest var artisten Kimo med ett nummer som tydligen kallas egyptisk dans. Med en speciell klänning snurrade han runt på stället, säkert mer än 400 varv, varunder det sker en del produktioner, alltså rena trolleriet. Avslutningsvis blir det hela en ljusshow med ett stort antal lampor i klänningen. Att denne karl direkt efteråt inte blev fullständigt vimmelkantig och inte kom i obalans en enda sekund är en orientalisk gåta?
Nästa och kvällens sista artistgrupp var lindansarna Trio Alambria på styv lina. Höghöjdsnummer är nervkittlande och spännande att följa. En stor
luftkudde blåstes upp under lindansarna i manegen utifall att någon skulle tappa greppet och trilla ner. De klarade sig välbehållna och alla artisterna med cirkusdirektören fick långa applåder vid finalen.

Hans G Silfverberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.