Det är nu tre år sedan jag lade trollstaven på hyllan ”“ d.v.s slutade trolla offentligt. Blev lite nostalgisk när jag satt i soffan med en rejäl förkylning och tittade lite på vad jag hunnit med under mina verksamma år som trollkarl. Ett litet axplock bland några av de mest minnesvärda tillfällena:
Under ett antal år var jag med i Nyköpings Ungdomscirkus Cirkus Oscars. 1951 utförde Gertrud och jag “Den Itusågade damen”.
När Svensk Magisk Cirkel fyllde 25 år 1971Â fick vi äran att representera Sverige vid den nordiska trollerigalan på Konserthuset i Stockholm. Att få uppträda tillsammans med Nordens mest kända trollkarlar är något att minnas!
Redaktör för TROLLKARLEN var jag  i 23 år. För detta har jag fått samtliga utmärkelser SMC kan ge. Uppskattat ”“ men utmärkelserna Magiens Trofaste Riddare 1977 och The El Duco Award 2009 gladde mig också mycket. 2002 tilldelades jag The Order of Merlin ”“ Excalibur som tack för 50 års oavbrutet arbete för konstarten trolleri. Har även fått Nyköpings Kommuns Kulturstipendium och Landstinget Sörmlands honnörsstipendium för kulturella insatser inom trollerikonsten!
Under 10 år var jag Hertig Karls hofmechanicus vid Hertig Karls Marknad i Nyköping. Under ett par år assisterade Viktor Wilson som hofmechanicusens gesäll ”“ en ”gesäll” som blev nordisk juniormästare 2004!
Bokförläggaren och trollkarlen Åke Hallberg övertalade mig att skriva en bok, som Gertrud döpte till “Trollare och andra underhållare” – och som just handlade om detta. Några goda vänner hjälpte till med några kapitel, och resultatet blev en bok på 288 sidor i stort format och med 300 illustrationer från Sveriges Magi-Arkiv. Den kom ut 1990 och var snart utsåld. Häri kunde bara en del trollkarlar tas med, så 2007 var det dags för “Sveriges trollkarlar”, som upptar mer än 1000 svenska trollkarlar.
Jag har haft glädjen att vara medansvarig för ett antal trollerikongresser. Nyköpings Magiska Gästabud 1961, 1972, 1984 – tre annorlunda kongresser som blev stora succéer. Magic Weekend i Norrköping 1977 och Nordisk Magi-Kongress i Nyköping 1989.
2010 fick Sveriges Magi-Arkiv visa upp sig i Sveriges mest sedda och uppskattade TV-program ”“ Antikrundan ”“ med cirka 2 miljoner tittare. Här ses Anne Lundberg intervjua och förtrollas.
Jag hade aldrig tävlat förrän Nyköpings Magiska Bröder ställde upp i Stadsmästerskapen i trolleri  2001, då min akt utsågs till bästa individuella akt. NMB ställde även upp 2004, 2005 och 2006 ”“ och vi segrade alla tre åren.
100 skandinaviska trolleriaffischer fick jag ställa ut vid FISMs världskongress i Stockholm 2006. Jag ingick dessutom i redaktionen som gav ut bladet The FISM Daily.
Den 12 juli 2014 var det invigning av min trolleriutställning i Kulturhuset Slottsvakten. Roligt med en permanent utställning i Nyköping!
Våren 2016 flyttades den allra mesta trollerirekvisitan i samlingen Sveriges Magi-Arkiv till Sveriges Trollerimuseum, Sandvik, Kolmården, där det smakfullt ställdes ut och arrangerades av Tim Star och där det numera kan studeras. Känns lite tomt, men skönt och tryggt att yngre kraft fått ta över. Â Slottsvaktsutställningen finns kvar i Nyköping.
Christer, jag blir imponerad när jag läser om allt du gjort och varit med om. Vilket värde du skapat för magin i Sverige och för framtiden.
Vilken fantastisk historia. Jätteroligt att läsa Christer. Tack för det 😊☀
Jag har haft det stora nöjet att följa dig i över 60 år, med början i Bertilos JMK.
Tack vare dig är trollerikonsten i Sverige mycket väldokumenterad.
Otroligt imponerande! Ett stort TACK!
Mycket rolig läsning och fina bilder. Tack för allt du gjort för magisverige!