Topper Martyn

Henrik Zetterberg jobbar som kommunikatör för begravningsverksamheten
i Uppsala. Han bygger en hemsida som presenterar kulturhistoriskt
intressanta personer som är gravsatta på Gamla kyrkogården i Uppsala. Då Topper
Martyn är en av dem så ville han ha ett foto av Topper – och det fick han givetvis av mig. Resultatet kan ses nedan:

Topper Martyn 1923”“2004

Artist, jonglör

Victor Clifton Martyn, känd som Topper Martyn, föddes i England och var jonglör och illusionist. På 1960-talet bosatte sig Martyn i Uppsala tillsammans med sin fru.

Topper Martyn scendebuterade 1938 som jonglör och hade ett blandat program med inslag av jonglering, komik och trolleri. Martyn fick flera utmärkelser och priser för sitt artisteri. 1970 blev han världsmästare i komisk magi i Amsterdam.

1996 hedrades Martyn med det engelska Carlton Comedy Prize. Han har fått den franska utmärkelsen Mandrake d’or och en guldmedalj av Asahi Television (Japan).

Utöver att ha uppträtt i 30 olika länder, spelade han trollkarlens roll i barnmusikalen Alfons och trollkarlen, som bygger på Gunilla Bergströms bok Hokus Pokus Alfons Åberg. Topper Martyn syntes även i TV-produktioner, exempelvis SVT:s julkalender från 1984 ”“ Julstrul med Staffan & Bengt.

Gravplats: 0406-0001 (Minneslunden på Gamla kyrkogården)

Toppbild: Topper Martyn, okänt år. Foto: Sveriges Magi-Arkiv. [Bilden är beskuren]

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Topper Martyn”

  1. Tack, jag har undrat lite över Topper Martyn, så er artikel här är fin och informativ att läsa. Jag har en affisch från HÖSTFEST PÅ BIVA (Stockholms Bilvaruhus) 18-19 september 1965, där det står att Topper Martyn finns på scenen – och där uppträdde under den weekenden också nöjesbranschens stora namn Lill-Babs, Owe Thörnqvist, Carl-Gustaf Lindstedt, Lill Lindfors, Family Four, Lars Berghagen, Åse Kleveland och Östen Warnerbring. Om Topper står det “Sveriges roligaste jonglör” och han var också delaktig i en “skattjakt för barn”. Lions Club stod för tombola, chokladhjul, varmkorv etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.