Clowner utan gränser

Barn som skrattar
Foto: Tomas Blideman

Under April och Maj i år kunde man i flera tidningar läsa om det fina arbetet som Clowner utan Gränser har gjort med flyktingbarn från Ukraina. Så vilka är Clowner utan Gränser?

Clowner utan Gränser är en internationell ideell organisation som startades i Spanien 1993 under namnet ”Payasos sin fronteras”, vilka i sin tur inspirerades av Läkare utan gränsers arbete.
Den svenska Clowner utan Gränser skapades av Nalle Laanela 1996, efter att han sett den spanska organisationen ”in action” i Sarajevo.

En av de trollkarlar som jobbat med dem är John-Henry Larsson, som berättar:


Jag har hittills varit på tre resor med Clowner utan gränser. Två till Palestina och en till Kenya och Sudan. Vi skulle egentligen inte till Kenya, vi var egentligen på väg till Sudan, men när vi satt på planet dit fick vi veta att våra visum hade dragits in. Så vid nästa mellanlandning bytte vi destination till Kenya, där vi bland annat gigade på ett barnsjukhus, innan vi tog den olagliga vägen in till södra Sudan. Det är en lång historia, men om vi träffas så berättar jag den gärna.

Från att medverka i Clowner utan gränser har jag lärt mig att kultur är viktigt. Att bara för en stund kunna glömma bort pistolskott och hot kan ge människor hopp.

Inför den första resan jag gjorde, så visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig. Men ganska snabbt insåg jag att var man än är i världen, så är barn barn. De vill leka, skratta och upptäcka världen. Men när ett konstant hot ligger som en skugga över en, så är det svårt. När vi klev upp på scenen försvann allt dåligt för dem, om så bara för en liten stund, och man kunde se hur deras ansikten sken upp.

Som trollkarl får man vara lite försiktig vad man gör. De platser jag varit på har varit väldigt religiösa och vidskepliga så man får köra enklare trick så man inte orsakar problem.

Jag skulle rekommendera alla att göra en sådan resa. Det ger perspektiv på livet och man känner stolthet över att kunna sprida glädje till människor som behöver det mest.

-John-Henry Larsson


Referenser:
Clowner utan gränser
Wikipedia
Aftonbladet
Frilagt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.