Ett fynd!

Dannyman har kommit över en gammal Conradi-Horster-illusion. Jag fick förfrågan av Dannyman om jag visste vad rekvisitan skulle användas till och vad tricket hette. När jag fick se Dannymans foto av apparaten (se nedan) så kände jag genast igen illusionen ”“ i Magi-Arkivet finns nämligen en del av denna.

 

Foto Dannyman

I firmans Hauptpreisliste 1921 finns nedanstående katalogbeskrivning och teckning rörande illusionen. Den heter ”Conradis geheimsvolle Original-Totenkopf-Illusion” (Conradis hemlighetfulla original dödskalleillusion). Nedan ses katalogbeskrivningen och en teckning.

Effekten är den att dödskallen till höger på teckningen försvinner och framkommer i den tomma glaskistan framför mannen till vänster. Precis när man ska ta ut dödskallen ur kistan, så försvinner den igen och dyker upp på trapetsen i mitten. Kanske inte precis ett trick man visar idag, men på 1920-talet gjorde det nog succé.

Vad man kunnat lista ut är att illusionen inköptes och ägdes av Hans Frisk (1894-1973), en amatörtrollkarl i Stockholm (se vidare ”Sveriges trollkarlar”). Dannymans exemplar är komplett förutom att dödskallen som ska försvinna första gången saknas ”“ och det är troligen den som finns i Sveriges Magi-Arkiv! Jag fick denna genom Lennart Beije. Underliga är trollerirekvisitornas vägar!

Fotnot: F.W. Conradi (Friedrich Wilhelm Conrad Horster) var en tysk som drev en stor,  världsberömd trollerifirma från 1893 i Dresden, i Nurnberg och sedan i  Berlin. Han föddes 1870 och dog 1944.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.