Gunilla af Halmstad

Har just läst Gunilla Ekroths bok ”Gunilla af Halmstad ”“ ett annat liv i Sverige”. (Hjalmarson & Högberg, 2009, 196 sidor, inbunden) Gunilla var på 1960-talet och framåt en känd stripteasedansös, som började framträda på kringresande tivolins varietéer. I denna miljö träffar hon och lär känna en mängd varietéartister av olika slag. Bl.a. berättar hon om trollkarlen Nisse Nordström ”“ proffsboxaren som sadlat om. ”Nisse var en enormt fet och storvuxen karl. Nisse älskade sprit i alla dess former. Han gick klädd i säckiga byxor och trasig kavaj. Inför sina scenframträdanden bytte han kavajen mot en frack som sett betydligt bättre dagar. Han hade talets gåva och en otrolig förmåga att hantera en kortlek. Han kunde plocka ut ett tiotal pingisbollar ur munnen. Vid ett tillfälle plockade han upp 12-årig pojke på scen och fråga om han varit ute med fruntimmer på natten. Pojken nekade men Nisse drog fram en behå ur pojkens byxor”¦”

Mr Swing ”Djävulen i röd slängkappa” showade Gunilla mycket med. Han var en strålande fakir. Till skillnad mot övriga artister var han nykterist. När de andra festade satt han i sitt tält och skrev på boken som skulle handla om hypnos och sexualitet. Mr Swing var även trollkarl och skrämde livet ur Gunilla med sin giljotin, som hon skulle lägga huvudet i. ”Det mystiska kabinettet i Paradox” var en annan av Mr Swings illusioner. Det var det s.k. Spiritistiska Kabinettet som Gunilla förklarar hur det går till i sin bok.

På ABC-teatern i Köpenhamn uppträdde Gunilla tillsammans med tankeläsarparet Truxa bl.a. Men det kringresande livet är hårt och Gunilla blir alkoholiserad. Men så småningom får hon ordning på sitt liv, läser till gymnasieekonom, gifter sig, får tre barn och ett andligt intresse.

Väldigt udda låter det att kulturpersonligheten Sten Broman blir hennes bästa vän, en vänskap som varade i 20 år och slutade först vid Bromans död 1983.

Jag fann boken intressant, speciellt Gunillas berättelser om livet på tivolivarietéerna.

Någon som har sett eller äger Mr Swings bok ”Sexualhypnos” eller hans kurs i hypnos ”“ kontakta gärna mig! christer@magiarkivet.se Båda saknas i biblioteket!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Gunilla af Halmstad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.