Semesterupplevelser 2010

Första trolleristoppet på husbilsresan blev Skillinge, på vars teater Malin Nilsson (trollkonstnär) tillsammans med Jörgen Thorsson (skådespelare och musiker) under sommaren ger 7 föreställningar plus ett antal extrainsatta sådana p.g.a. publiktrycket. Optimist som jag är gick jag till kassan för att köpa biljett till kvällens (18/7) föreställning. Helt utsålt och 70 på väntelista”¦ men vänner är ju till för att utnyttjas så jag ringde till teaterns allt-i-allo och tilllika Malins pappa Lennart Nilsson, som ordnade reserverade platser ”“ tack Lennart!

Showen heter The Monkey Opera. Första akten var samma som duon gav på The Magic Castle i L.A. och Monday Night Magic i New York. Malin gör ringspelet, hattjonglering, reprutinen, producerar två fyllda glas vid avtagandet av sin jacka, vatten i tidning i olika versioner, Stabbing cards, skuggfigurakten, såpbubblor som blir till boll som blir till vatten. Jörgen assisterar, kan oftast inte göra efter Malin fast han försöker, spelar och sjunger till bl.a. gitarr m.m. Malin är bra som vanligt och skuggfigurakten har utökats och är en riktig hit, så jag förstår att detta slog i USA ”“ fast jag undrar vad de tyckte om Jörgens insatser och karaktär i denna akten”¦

Akt två skiljer sig helt från den första. I den första är Malin som vanligt mörkklädd ”“ här går allt i vitt!  Och vad det klädde Malin! Discokula ur portfölj, framkommande käpp och ljus, fingerborgar. Två trollerilådor presenteras ”“ en är lyxmodell och en är av den allra enklaste modellen, men de ser precis likadana ut. Men ur lyxmodellen, som Malin använder, fungerar bägarspelet imponerande. Ur Jörgens enkla modell fungerar ingenting”¦Â  Smart idé och verkligen roligt!

En illusion sätts samma under medverkan av publiken ”“ den ska ju inte bara sitta där ”“ och när duon högt läst bruksanvisningen och fått tre kvinnliga publikassistenter att kontrollera, så tudelas Jörgen. Ännu en smart och annorlunda idé som lockade massor av skratt! Efter sång och musik avslutas föreställningen med en dockteater (som vi inte fattade det roliga i).

Föreställningen belönades med stående ovationer!

Nästa trolleristopp blev i Falkenberg, där vi sammanstrålade med Ulla och Conny Ray, som tog emot oss med husbilsparkering, glatt humör, riklig förtärning och ett gediget upplevelseprogram. Första utflykten gick den 20 juli till Fun City utanför Varberg ”“ Västkustens största äventyrspark.  Här uppträder Mr Berger & Gycklaren Ann med sin trollerishow varje dag klockan 12.30. De jobbar här från den 13 maj till den 30 augusti! Tyvärr envisas parkens ägare med att trollarparet ska ha en kostymering som ska påminna om Fun Citys logotype ”“ oklädsam är det minsta man kan säga om den!

Lota, reptrick, Pom-Pom-stav, tärningsproduktion, duk till duva på bricka och duva ur Drawer, duktrick, Vandrande kattorna var några av de trick som ingick i dagens program. Paret varierar med olika program under tre dagar och sedan upprepas programmen, som varar 20 minuter. Ett rikligt utbud trolleritrick säljes till hugade köpare.

Berger & Ann bjöd os på kaffe med dopp på trolleriscenen efter föreställningen och som vanligt finns det mycket att prata om, när trollkarlar möts. Vi bjöds även hem till parets villa i Veddinge, där vi fick se rekvisitasamlingen och halvfabrikat m.m. till de trolleritrick som säljs vid föreställningarna.

Christer, Ulla, Thorbjörn, Mr Berger, Ann

Klockan 15.00 ges varje dag på Fun City också en cirkusshow. Det är familjen Frank som i ett stort ”“ och mycket varmt! ”“ cirkustält visar vad hela familjen kan. Familjen kommer från Hannover och är cirkusfamilj i femte generationen. Och det märktes att det var professionella artister som uppträdde.

Carmen hälsade välkommen och var conferencier ”“ hon kan tala svenska. Ricardo framförde två pigga hästar, Carmen visade upp ett rockringsnummer, Ricardo gjorde sitt tallriksnummer ”“ 10 snurrande tefat på pinnar. Tyvärr var det alltför varmt och svettigt i tältet så det blev lite för mycket missar.

Sönerna Semjel och Marcelo framförde två hundar. Semjel trollade också fram en duva ur en ballong. Fem ponnyhästar kom in i manegen och sprang runt, runt, varpå Ricardo avslutade det 45 minuter långa, småtrevliga  programmet med en imponerande eldakt.

En utfärd som Ulla och Thorbjörn tog oss ut på gick till Rit& Målerigården, där konstnärinnan, revyskådespelerskan och sångerskan Lena Pettersson har sin utställning . Här hittade jag hennes underbart illustrerade barnbok om ”Snårpan”, skriven av My Blomquist. Tyckte jag kände igen namnet Snårpan ”“ och visst var det My som medverkade i Cirkus Maximum 2006, sminkad just som Snårpan ”“ hälften människa och hälften mus.

Cirkus Maximum i Henån

Vi hade redan dragit på semester då cirkus Maximum gästade Trosa och Nyköping, men jag visste ju att vi skulle stöta på dem på Västkusten ”“ och i Henån den 22 juli passade det bra med ett besök. Cirkusen låg ganska långt från centrum inklämd vid en idrottsplats. Jag trodde att inte att så många skulle hitta dit, men det blev fullsatt! Allt är fräscht hos Maximum, personalen mycket snyggt klädd och serviceminded. Ja, man känner sig välkommen till Maximum. Turnéledaren  Helena Schicht har massor att stå men tog sig ändå tid att utbyta lite cirkusprat.

Musikalisk inledning av clownerna Rossyan, Bengt Källquist hälsar välkommen som vanligt, varpå syskontrion Vinicki Smaha (två tjejer och en kille) gör ett fartfyllt jongleringsnummer med käglor och avslutar med kast av ringar mot Petr. För ett avancerat rola rola-nummer svarar Paolo Kaiser. De tre musicalclownerna Rossyan underhöll med xylofon, blåsinstrument och musikalisk kavaj. Junioren var inte så aktiv i clownnumret men desto mera före programmet som artig och välklädd platsanvisare. Inge Stiebners två sjölejon var i högform som alltid. Luftnumret Vicky & Pablo Garcia var originellt. De klättrade ur en under tättaket cirklande rymdfarkost och utförde sitt spännande nummer med en nervkittlande avslutning.

I pausen var det djurstallsbesök samt ridning i manegen ”“ där kön var lång”¦ Så blev manegen full av exoter, som framfördes av Anton Frank. Clownerna musicerade och fångade kula i munnen och krossade porslinsfat till glädje för några i alla fall. Messoudi ”“ fyra välbyggda killar visade styrka, precision och elegans med balans, som det står i programmet. Imponerande! Så kom då det nummer som tycks ha imponerat mest på alla recensenter ”“ klädbytarparet Svetlana & Igor Sudarchikov. Igors föräldrar var nog ett av de första paren med ett klädbytarnummer ”“ så småningom tog Igor över numret tillsammans med akrobaten Svetlana. Vi lärde känna paret när de var med i Cirkus Scotts program 1995. Då besökte de och några andra av cirkusens artister Magi-Arkivet. Sedan träffades vi när de reste med Cirkus Maximum 1997. Sedan dess har numret stramats till, kläderna har blivit än elegantare och musiken har ändrats ”“ allt till det bättre. Kvar finns ”hattasken” men alla andra trolleritricken är borta. Och nu är akten svårslagen! Efter dem kom ett större ”“ men inte så imponerande ”“ nummer – Anton Frank med tre elefanter. Final efter dryga två timmar med applåder som nästan inte ville sluta!

Den 24 juli gjorde vi en avstickare till Norge och Halden. Jag hoppades få en pratstund med gode vännen Kai Andersen. Han är en lika inbiten trollerientusiast som jag och bland mycket annat redaktör för Magisk Cirkel Norges blogg och föreningsblad Den Lille Magikeren.  Han ses på de flesta trollerikongresser med kameran i högsta hugg.

Jag ringde och frågade om han ville ha en kopp kaffe vid vår husbil, som vi parkerat vid Tista Center. Det visade sig att det ville han och då han bodde ej långt ifrån så dök han upp efter tio minuter! Vi fick ett par trevliga timmar i solskenet där vi pratade svenskt och norskt trolleri och utbytte erfarenheter som redaktörer.  En minnesvärd träff!

Kai har skrivit om träffen på DLM: http://www.magiskecirkel.no/den-lille-magikeren/2010/07/magiarkivet-pa-bes%c3%b8k-hos-dlm/

Alla “Semesterupplevelsefoton” är tagna av Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Semesterupplevelser 2010”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.