Besök i Magi-Arkivet

Den 17 september fick jag trevligt besök i Magi-Arkivet. Då kom Stig Noord från Strängnäs ”“ son till trollkarlen Rani (1896-1973 ”“ se not nedan). Givetvis var det en glädje för mig att få visa honom en hel del av den rekvisita som Rani använt och som jag bl.a. fått som donation av Bengt Harries för många år sedan. Det var världens största (?) duvkastrull som Rani trollade fram hönan Stina ur, rören som han trollade fram massvis av fjäderblommor (som också finns i Arkivet) ur plus en stor vattenfylld urna, en vacker illusion som Rani själv tillverkat där en dam framtrollas, de eleganta borden med tjocka förkromade ben, hans indiska dräkt – för att nämna en del.

Det var också fascinerande att höra Stig berätta bl.a. om sina kontakter med legender som Brazil Jack, Trolle Rhodin, Hector El Neco, Iso Beité, Roggentin på Swings Hobby m.fl. vilka var flitiga besökare i Ranis bostad. Här framkom mycket som jag inte visste!

Givetvis kollade jag med Stig om alla uppgifter jag skrivit om Rani i mina böcker stämde ”“ och det gjorde det!

Stig studerar sin pappa Ranis klippböcker

Vid en av Ranis affischer

Ranis enorma duvkastrull

Rani (Bror Oskar Wilhelm Nord), 1896”“1973, Landskrona, Stockholm, artist, P, SMC 1957. Rani var ett begrepp inom svenskt trolleri på 1930- och 1940-talen. Den orientaliska avdelningen som han reste mycket i Folkparkerna med, var ett program som slog. Enligt uppgifter som Rani lämnade till tidningar härstammade han från en gammal cirkussläkt, och han reste i många år som luftakrobat och steppdansör tills han föll ner från en trapets och bröt armen. Efter denna händelse blev han enbart trollkarl, men han hade varit intresserad av trolleri ända sedan 1916. Rani var enkel och okonslad i sitt uppträdande. Han hade flotta kostymer (bevarade i Sveriges Magi-Arkiv) och en förnämlig inramning till sina föreställningar. Rani drev en tid en trolleriskola i Stockholm. Till de mest minnesvärda framträdandena räknade Rani Rysslandsturnén, då han fick fina lovord. Efter att ha lagt av som trollkarl, ägnade Rani sig åt måleri och hans tavlor finns lite varstans, inte minst bland magiska vänner.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Besök i Magi-Arkivet”

  1. Jag har tavlor som Rani har målat är mycket intresserad av att få veta mer om historien bakom dessa. Kan sända bilder. Med vänlig hälsning Ilse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.