Det här är inte roligt

Jag har ju sparat på trolleritidningar så länge jag minns. Arkivet och källaren svämmar över och jag kan inte låta våra barn ha besväret med allt detta en gång i framtiden. Nu måste jag göra mig av med de samlade rikedomar av trick, historik, foton m.m. som finns i alla tidskrifter.

Här finns t.ex. Abracadabra mer än 100 kompletta volymer, Conjurors Magazine, The Gen, The Genii ett 40-tal kompletta årgångar, Hugard´s Magic, Ibidem nr 1 till 36, Jinx, Journal de la Prestidigation, Linking Ring över 50 kompletta årgångar, Magical Arts Journal, Magic Around the World komplett, Magic, Magic Circular, Magie, Magigram 15 årgångar, Mentalist, M-U-M, Pabular, The New Pentagram, Psycho, Sphinx 20-talet årgångar, Tops och The New Tops, Wizard, Zauberkugel, Zauberkunst och en hel del till”¦ (De skandinaviska trolleritidningarna behåller jag så länge det går!)

Jag har erbjudit Svensk Magisk Cirkel tidningar men föreningen har själv dåligt med plats för att ta hand om delar av samlingen. Det bjuder mig verkligen emot men enda lösningen verkar vara att låta allt gå till pappersinsamlingen.

Jag ska fundera ett par veckor till sen åker det iväg!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

19 reaktioner till “Det här är inte roligt”

 1. Men snälla. Skulle inte SMC eller någon annan förening kunna ta över ansvaret och ordna en auktion så att du får något för den här fantastiska samlingen plus arbetet du lagt på att förvara allt under dessa år.
  Ta kontakt med dom olika föreningarna så kanske det kunde ordna sig.
  Håller tummarna.

 2. Hej!!:)

  Kan inte trollerisaker.se ta det som är användbart då?
  Ring honom och kolla:)

 3. Det finns några föreningar som håller trolleriskola. De skulle säkert ha nytta av trolleritidnignar. ÖMC t ex. De har fått en hel del material av mig till sin undervisning. Vi har många unga trollkonstnärer i landet som skulle behöva läsa ett antal trolleritidningar…
  Tack Christer för att du uppmärksammade problemet för trollerisverige.

 4. Ibidem kan du förmodligen få ett hyfsat pris för på eBay. Om du har de två Steranko-numren av Genii från 1962-64, så finns det serieteckarfans som gärna betalar en förmögenhet för de två numren. Själv skulle jag vara intresserad av att lägga vantarna på The Gen, då det finns en hel del okända guldkorn i den tidningen.

 5. Du Isidor är välkommen! Ta bara kontakt med mig först och tala om vad du vill ha… Det har kommit in många intressanmälningar till årgångar, glädjande nog!

 6. Hade jag inte redan haft Pabular, så skulle jag gärna lagt vantarna på dina exemplar. Massa guldmaterial från Corinda, Tamariz, Tommy Wonder, Pat Page mfl mfl. Den tidningen var min främsta inspiration när jag var naiv nog att försöka göra egna tidningar. 🙂

 7. Jag vill köpa tidningar! Främst Genii, kan hämta dem när du vill! Mitt nummer finns i matrikeln. Tittar gärna förbi och kollar på alla saker också.

  /Robban

 8. Åh, vilken guldgruva! Helst skulle jag vilja ta över hela samlingen, men så mycket plats har jag förstås inte. Jag skulle vilja lägga ett bud på Jinx, The Mentalist och Pabular.

  Christer, skulle inte du kunna skriva en artikel för bloggen eller Trollkarlen med kortfattade beskrivningar av all världens trolleritidningar (särsklilt de som inte publiceras längre)? Vem gav ut dem, vilka var de främsta medarbetarna, vilken typ av magi, etc. Ungefär som “Litteratur i urval” av Denis Behr som går som serie i Trollkarlen.

 9. Tyvärr Christina – alla tre är redan beställda… men det kan finns godsaker kvar när – eller om? – du kommer och hälsar på i sommar!

  Vore kul att skriva men NÄR? Någon som har tid över att låna ut?

 10. Christer, jag har just planerat in en härlig semester i Sverige i sommar. Om du och Gertrud är hemma då kommer ni att få en hängiven besökare i Magiarkivet.

 11. Jag hade önskat att jag hade en större lägenhet med ett extra rum som var stort nog för magiska tidskrifter. Men… tyvärr så trängs jag i min lilla etta med 129 instruktions-trolleridvd’s, 209 olika trollerböcker, över 2000 urklipp om trolleri, bra många magiska trolleritidskrifter på svenska och engelska och flera årgångar med SMC’s medlemstidning Trollkarlen. Har även en hel del serietidningar där trolleri förekommer.

  Här kommer det lustiga med samlandet… om jag vid något tillfälle är sjuk och sängliggandes så ställer jag några tidskriftssamlare på golvet bredvid sängen och njuter av att hitta trick som passar mej.

  En kompis till mej sa en gång att jag “andas, lever, äter, njuter av trolleri. Samma kille sa även att jag skulle tyna bort om jag INTE fick möjlighet att få syssla med det jag har hållit på med i snart 48 år – både uppträdanden, författandet, skapandet med magins underbara värld.

  Om jag hade både plats och ekonomin, så skulle jag skapa ett “magiarkiv”-filial här i min hemstad.

  Om bara…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.