Magiska Brödernas kryssning

Det är ju sedan många år tradition att trolleriföreningen Magiska Bröderna anordnar en magisk kryssning varje höst. Ja, i år var det ju inte höst ”“ det var rena rama sommarvädret! Birka Paradis lämnade Stockholm lördagen den 3 september klockan 18.00 med 1.200 passagerare ombord varav 70-talet var trollkarlar med fruar.

Redan en halvtimme senare öppnades dörrarna till trollkarlarnas paradis ”“ rekvisitahandlarna! Där fanns Pegani ända från Danmark, Mr Dannyman & Maria, Magnus Vihagen och Kinesen från Vasastan (dvs Crillo). Samtliga med välfyllda bord med mycket som lockade.

Stefan Haglund, här i samspråk med Christer Nilsson i dealerrummet, hade en hel del med kryssningen att ombesörja

MB hade utlyst Baltic Magic Trophy, en tävling i Table hopping, där passagerarna fick rösta på den trollkarl de tyckte var bäst. Första priset var hela 5.000:- så det gällde att underhålla bra! Om man gick omkring på båten så kunde man träffa på de sex tävlande, som var Dannyman, Rolf Isberg, Erik Luttropp, Dozzie, Kevin Dozzie, Per Johan Råsmark.

Dozzie, Erik Luttropp

Rolf Isberg trollar för Rolf Oppenheimer, Rolf Tennander, Lars Svahn

Dannyman, Per Johan Råsmark

Kevin Dozzie

Klockan 19.30 var det en halvtimmes trolleriunderhållning i Club Copacabana med Johnny Lonn och Gazzo. Lekmannapubliken verkade inte så intresserad. Man promenerade ogenerat tvärs över scengolvet, småbarnen fick leka som de ville osv. så inte ens Johnny Lonn lyckade fånga dem som han brukar med Pop-Pom-stavarna, ballong, långa ruter nio, reprutin, bollarna över huvudet på en åskådare m.m.

Johnny Lonn, Gazzo

Gazzo är en engelsman och ”œone of the most sought after professional entertainers in the world” och jag hade höga förväntningar. Men att ta 15 minuter på sig för att få fram ett draget kort hopvikt i munnen och lika länge med att förevisa Malini Egg Bag ”“ till en massa engelskt snack som tydligen många i publiken inte förstod  ”“ det var föga lyckat. Det blev en dryg halvtimme på flera sätt. Men Gazzo skulle återkomma”¦

Efter en buffémiddag var det klockan 23.00 seminarium med Steen Pegani. Men innan dess så kallade Magiska Brödernas president Crillo upp mig på scenen och utnämnde mig till Magiska Brödernas hedersmedlem nr 2 (nr 1 är Charlie Stone). MB är alltså ganska återhållsam med denna utmärkelse! Jag har väl inte precis gjort så mycket för föreningen men man ansåg att min långa magiska verksamhet och speciellt min magiska blogg förtjänade denna uppmuntran, som gladde mig mycket!

Christer Nilsson och Crillo/Christer Lindgren

Steen Pegani är det alltid roligt att se på scenen. Han är välklädd, glad och har en härlig presentation av det han visar. Han inledde med att ge oss de tre olika inledningar han har till familje-, vuxen- resp.barnföreställing. Steens presentation av Invisible Deck hade fått inspireraras av Kejsarens nya kläder. En nattmössa (=trollerihåv) användes i ett trick med två åsne-dukar. Lite ballongskulptering, en reprutin med en åskådare och tankeöverföring via en visp gav oss alla en eller flera idéer att lägga in i programmen eller att tänka till. Om inte så hade vi fått bli väl underhållna i alla fall. Denna dags magiska höjdpunkt!

Redan klockan 08.30 på söndagsmorgonen var det dags för Dealer Show och då hade vi intagit frukosten. Eftersom Magic Weekend till allas sorg tagit bort denna mycket uppskattade programpunkt, så var det roligt att den togs upp här! Först ut var Crillo som gjorde reklam för sin och Johnny Lonns kokbok med trolleribeskrivningar – “Den magiska kocken”. Recension kommer vad det lider. Här ska bara nämnas att det är en 96-sidig bok i stort format och den kommer ut i bokhandeln i oktober till priset 225:-

Crillo, Pegani med Rolf Oppenheimer

Dannyman visade sina egentillverkade målarböcker, ESP/blank lek, Svengalilek, en smart forceringslek, Perfect match i genomskinlig, förbättrad tillverkning, mycket lockande trollerilådor, dekorerade och inredda av Maria, Prick-kortet i form av en tärning, vilket ju det borde vara, och här på en tunn träplatta med mycket tunna magnetiska prickar.

Dannyman

Pegani trollade fram en duva på sin trollstav, hade en färgändrande skumgummiboll, pennan som framkallar rök, Celebrity Smart Ass som Steen hade en fin rutin med och Kovari´s Passing Water.

Klockan 09.30 var det seminarium av Johnny Lonn. Givetvis visade han en del trick ”“ färgändrande CD, Six cards repeat, prickstavarna m.m. ”“ som han förklarade, men det var ju ”mellansnacket” där han berättade om upptakten av sin karriär (trolleriträning med Ken Hardy på Grönans strippscen, valet mellan boxning och trolleri, när han tävlade på världskongresserna osv.) som var så roligt att höra ”“ och som Johnny berättar! Han tog även med delar av sitt föredrag ”Att våga se”, där han berättar om vår fantastiska hjärna ”“ intressant men så underhållande! Mot slutet berättade Johnny även om Per Eklunds och hans försök att få fram svenska tävlande till FISM i Stockholm och kom in på dagens trollkarlars klädsel. Ack ja! En timme som bara rusade iväg!

Johnny Lonn, Gazzo

Efter detta följde Gazzos seminarium. Han inledde med att berätta att han var berömd för sina manipulationer, varpå han visade sin kortfångst, vilket han nog inte skulle gjort efter det uttalandet”¦ Sen blev Malinis äggpåserutin utförligt förklarad. Ska ju göras med urblåst ägg ”“ och använd inte vita ägg i England för de har bara bruna där påstods det. Så kom Gazzos rutin med Toss out deck som verkligen är bra!

Så lunch och de omkringgående tävlande trollarna fick ledigt för dagen. Klockan 13.00 var det scentrolleri i Club Copacabana med en betydligt större och mer intresserad publik än gårdagens. Johnny Lonn gjorde Färgändrande äggpåsen, Sic cards repeat och spelning på setet mimiatyrflaskor. Men kvarten fylldes ut med massor av roliga skämt ”“ oj, vad det skrattades!

Gazzo skämtade också hela tiden ”“ hans försvinnande kex var t.ex. en höjdare! Och så fick vi se hans bägarspel ”“ och det var värt att vänta genom hans tidigare trick på! Tillsammans med en pojke blev detta ett bägarspel att minnas – med final med dubbla apelsiner i och under varje bägare plus en ananas under hatten!

Klockan 13.45 var det tävlingsfinal inför trollkarlarna. Juryn (Crillo, Johnny Lonn , Gazzo , Ville Boman) som gått runt och tittat på de tävlande i aktion hade valt ut fyra som fick nu fick tävla mot varandra med ett program på max 5 minuter. Juryn skulle sedan ”“ med hänsyn tagen till lekmannapublikens röster – välja ut vem skulle få första priset (pokal plus 5.000:-) andra priset (pokal plus 2.000:-) tredje priset (pokal plus 1.000:-) Av de 1.200 lekmännen ombord hade 400 lämnat in röstlappar!

Per Johan Råsmark tankeläste fram vilken siffra en ur publiken tänkte på ”“ och förutsägelsen stämde. Korttricket Smart Ass men med en obruten, opreparerad lek!

Dannyman visade ringspelet med små ringar och en reprutin.

Dozzie kunde få ett draget kort att förflytta sig upp och ner i leken genom en fjärrkontroll. Gummibandstrick.

Rolf Isberg utförde trick med halsband och ring samt band och kulor till föredrag.

Per Johan Råsmark med publikassistent

Dannyman, Rolf Isberg

Dozzie trollar för Rolf Hersson

Resultatet blev: 1:a Dannyman, 2:a Rolf Isberg, 3:a Dozzie

Fr. v: Rolf Isberg, Dannyman, Dozzie

Klockan 15.00 avslutades kongressen och en halvtimme senare steg alla i land i Stockholm åtskilliga magiska minnen rikare! Tack Magiska Bröderna!

Samtliga kryssningsfoton: Gertrud Nilsson
Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Magiska Brödernas kryssning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.