Raphael vs. Hans Klok

Den Belgiske magikern Raphael ( http://www.rafael.be/ ) har nyss vunnit ett upphovsrättsmål emot den Holländske illusionisten Hans Klok (http://www.hansklok.nl ).
Åtalet är bland de första målen där de senaste decenniernas ändringar i upphovsrättslagen har tillämpats, och utfallet indikerar att trollkarlar nu börjar få samma rättigheter och skydd som övriga konstformer som t.ex. bildkonst, teater, musik etc.

Läs mer här:
http://www.futureofcopyright.com/home/blog-post/2011/11/10/act-illusionist-hans-klok-evaporates-due-to-copyright-protected-routines.html

Värt att notera: Det är koreografin och kombinationen av de olika effekterna som domstolen har bedömt efter. Inte de enskilda effekterna.
Det har sagts i olika sammanhang att “The Head Drop” (det fallande huvudet) är en gammal varieté-effekt, vilket inte alls stämmer.
Oberoende källor har sagt att Rafael började experimentera med den effekten redan 1991, men det finns ingen tydlig dokumentation på detta. Däremot är det väl etablerat att effekten för första gången visades för en publik 1995, när den japanska performance-artisten Kawakami Ikuko framförde det i den japanska talangtävlingen “Kinchan no Kasou Taishou” som sändes i Kanal 4 NTV (NihonTeleVision). Finns på YouTube här: http://www.youtube.com/watch?v=JBzsM32ol98
Mig veterligen, så är Cyril den ende som har bett om (och fått) Kawakami Ikukos tillstånd att använda effekten.

Tom Stone

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Raphael vs. Hans Klok”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.