Topper Martyns trollerilåda…

Ingemar Isaksson skriver: 

Försäljningen av mina böcker hos Potter & Potter har avslutats och jag har fått en slutredovisning. Jag måste säga, att jag är mycket nöjd med utfallet. Alla böckerna är sålda och de svenska böckerna inbringade faktiskt betydlig mer än jag vågat hoppas på.

Jag måste säga, att jag gladde mig åt Loves film om Topper Martyn. Jag hoppas verkligen att det blir av att producera en minnes-DVD om honom. För om det blir någon bok av Luis de Matos är väl tveksamt efter vad jag kan förstå.

Apropå Topper så berättade Gabe Fajuri hos Potter & Potter  att han sett en fantastisk trollerilåda med mängder av professionellt svarvade apparater, som tidigare tillhört Topper. Den ägs nu av John Gaughan, som bl a byggt flera illusioner för Doug Henning och David Copperfield. Jag antar att det är samma låda, som jag fann hos en antikaffär i Stockholm för mer än 40 år sedan och som jag informerade Bob Lund om och som han var intresserad av att köpa. Han tvekade angående priset, men när han slutligen bestämde sig för att köpa, så var den såld till Topper Martyn, enligt butiksägaren. Om det är samma låda ”“ och jag har svårt att tro att det kan finnas flera så omfattande och fina lådor (eller det var snarare en mindre träkista) ”“ så tillbringade jag ett par timmar i antikaffären med att katalogisera innehållet med referenser till Hoffmann’s Modern Magic där alla föremålen fanns beskrivna och avbildade exakt som de såg ut. Jag skulle gissa att de var från mitten av 1800-talet. Varför köpte jag inte själv? Ja, säg det. Idag är värdet enligt Gabe åtskilliga tusen dollar. 

Lars-Peter Loeld har haft vänligheten att bidraga med en bild av sin trollerilåda från Paris 1860.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Topper Martyns trollerilåda…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.