Circus Sydney

Vid ett Blekingebesök fann jag att Circus Sydney spelade i Ronneby 31 maj och 1 juni. Denna cirkus har turnerat i Irland i flera år men också länge både i Tyskland och Holland. Nu testar man Sverige i år och troligen även nästa år. Direktion är Alexander Scholl och hans hustru Yvette. Alexanders pappa startade cirkusen och har för många år sedan turnerat i Sverige.  Hela cirkusen är mycket fräsch, har imponerande belysning både inne och ute, 36 meters tält utan hindrande stolpar ”“ och alla campingtrailerna är imponerande!

 

Jag fick en pratstund med både Alexander och Yvette. De blev förvånade när de på morgonen före Ronnebypremiären fann att alla djuren försvunnit! Cirkuspersonalen, två polispatruller och grannar hittade djuren ”“ ponnyer, lamor, kameler ”“ i närheten och kunde mota ”hem” dem. Yvette är från Örebro och hon arbetade som ballettflicka i Les Camorys illusionsshow (Stig och Birgit Mosshagen, Örebro) när de var engagerade till Circus Sydneys Tysklandsturné. Där fann Yvette och Alexander varandra!

Tyvärr var tältet glest besatt när vi besåg Ronnebypremiären. Man har bara inspelad musik och använder mycket (alltför mycket) rök ”“ vilket nog framgår av Gertruds foton”¦ Artisterna består av familjen Scholl och clownen Tito Lester ”“ alla artister och personal i klädsamma och eleganta kostymer. Tryckt program saknas tyvärr.

Clownen Tito inleder programmet och återkommer ofta med mindre entréer, kanske inte alltid så roliga. Men han fick ut mycket med Red D´Lite! Två flickor dansar rytmiskt och så kommer häst med ryttarinna in tillsammans med direktören. Han framträder i vit skjorta, svarta byxor och väst – och det var riktigt skönt som omväxling till alla andra cirkusdirektörers klädsel.  Alexander talar också tydligt så att man hör vad han säger ”“ på engelska trots att han behärskar svenskan bra.

  

”The boxing kangaroo” fick ersätta det riktiga kängurunumret som inte fick visas i Sverige. Ramond (som ingår i The Sydney Brothers) visade imponerande stolbalans på hakan, en hula hoop-akt av en av flickorna, varpå Alexander framförde de 8 ponnyerna. Två flickor framträder i en säker fotbalansakt och avslutar första avdelningen som bara varade i 35 minuter.

15 minuters paus med ponnyridning i manegen.

The Sydney Brothers som uppträdde i romerska ringar hade nog inte tagit någon guldmedalj i OS i gymnastik men imponerade ändå. Mickey Mus och Mimmie hälsade på barnen. Alexander framförde tre hundar. 12-åriga ”cirkusprínsessan” visade sitt luftnummer. Så djurnumret med 4 kameler och 3 lamadjur.

  

Nu fick clownen in en fullträff med ”filmsketchen” tack vare hans val av perfekta åskådarmedhjälpare som jobbade som de aldrig gjort annat är medverkat i clownerier! The Sydney Brothers återkom med ett trampolinnummer som hörde till programmets toppar. Cirkusdirektören spelade ett trumpetsolo, hela ensemblen (de var inte många!) kom in och publiken applåderade nöjt.

Programmet hade full fart hela tiden ”“ inga döda punkter alls i programmet. Det var  underhållande men lite för kort ”“ bara lite drygt 1 1/2 timme inklusive paus.

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.