Finland 5

Till och från Finland åkte vi via Umeå-Vasa. På vägen upp passerade vi Gävle och då tittade jag in på utställningen “Man har väl varit Furuviksbarn…” på Länsmuseet. Furuviksbarnen var en institution i nära 75 år – från 1936 till 2011, då Furuviksparken beslöt lägga ner denna verksamhet. Något som vi, som alltid gjorde ett besök i cirkusen och såg barnens föreställningar när vi var i närheten, inte kan förstå.

Den här trevliga utställningen med foton, berättelser, affischer, filmer, minnen, skratt och tårar har gjorts i samarbete med Furuviksbarnens Veteranförening. Finns på plats till den 2 september.

Jag köpte boken “Man har väl varit Furuviksbarn…” (156 sidor) och kommer att recensera den så småningom.

På hemvägen körde vi upp till Norra Berget i Sundsvall, där Cirkus Elvira för fjärde året ger föreställningar. I år under namnet Cirkus Elviras Sommarskoj 2012 klockan 12.00 och 14.00 – hela sommaren.

Cirkus Elvira startade med ett tält köpt av Cirkus Wictoria men numera har man ett specialbeställt tält för att passa Cirkus Elviras önskemål.

I föreställningen medverkar Daff-Daff (Thomas Jerbo), Sirkka Soop (Ann Jerbo), hästen Miss Pollyster, hunden herr Hugo, på enhjulingar juniorartisterna Rut och Randi. Det har blivit en roande föreställning som speciellt de yngre älskar och får skratta mycket i. Daff-Daff vet hur barn ska tas och han får mycket reaktioner. Herr Hugo gör både konster och “trollas bort”. Sirkka Soops stora nummer är framförandet av Miss Pollyster.

 

 

Jag påminde Daff.Daff om när vi sågs senast – för åtskilliga år sedan – när Cirkus Elvira gästade Stockholm. 

Foto Sveriges Magi-Arkiv

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.