FISM-nytt från John Houdi

Johan Ståhl gick på tidigt i morse och gjorde bra ifrån sig. Stående ovation från merparten av publiken och stora ovationer i sig. Tekniskt perfekt genomförd show.

Italien visar musklerna här i Blackpool. Med det material i tryck de presenterar, den bidbok de har och alla andra events och påhitt de gör (iPhone-app, Twitterkonto, give-aways, två fotomodeller som går runt och tar bilder med alla som stödjer Italien och fäster knappar med Italien på alla som vill etc, etc).

EN av flera dealerhallar. Fler dealers än på vanliga Blackpoolkongresser. Nu med denna inramning vilket många dealers klagar på. En del dealers är i rum ingen hittar till. Många missnöjda. Mest skrämmande är att tiden gått bakåt här också. Finns knappt någon dealer som tar kreditkort eller kan ge kvitton…

Domare Johnny Lonn känner såhär då han ser alla akter…

Wayne Dobson, som numera förlorat sina händers motorik är makalös. Här intervjuas han om sitt liv och alla motgångar han haft. Ett verkligen motiverande föredrag för alla. Många tårar föll i slutet då Wayne fick pris som Magician of the Year av Blackpools Magiker samt mycket annat. Wayne själv skakade av gråt han också och var rörd.


John Houdi och Wayne Dobson på kongresshotellet Hilton

Blackpool Opera House vars scen har beträtts av Chaplin och andra storheter. Tar 2920 åskådare.

Manne visar en trött åskådare under tävlingen

Även om jag gillar Johan så mycket så blev jag fullständigt överrumplad av Yann Frisch från Frankrike. Tror inte jag sett en bättre close up-akt någonsin. Den hade ALLT! Originalitet, skill, missdirection, humor, teater, drama, personlighet…. You name it! Det är ändå FAN att denna akten skulle vara med. Annars hade Johan legat absolut topp, vad jag hört av folk. Men vilken upplevelse akten var….. WOW!

Här är akten, fast jag har förstått att han gör den utan musik i vanliga fall. (Tack Leif Olberius för länken!)

FREDAG:Just nu ser jag så mycket skitdåligt amatörtrolleri att jag somnar. Flera presidenter i olika länder bör ställas till svars för detta. FISM måste lösa detta!

Bra av Brynolf & Ljung men det blev inte den där suveräna avslutningen. Förvirrande tyvärr. Synd.

MARKO KARVO, MARKO KARVO!!! Stående ovationer från HELA SALONGEN. BRAVO SUOMI! Världsklass!

——————————————————————————————————————

Micke Askernäs tävlar. Inte lätt att göra mentalism för någon för en publik som vill se akter som skräpar ner på scen.

Brynolf och Ljung tävlar. Det sista de gör är fenomenalt där en kopp svävar när Jonas tappar den för att hjälpa Peter som håller på att ramla. Allt i show motion. Såg makalöst bra ut.

Labero med sin ICA-handlarevän visar upp ett trick som passar som hand i handske. Väska som visas tom för att sedan fyllas med en miljon dollar i sedelbuntar.

 Marko Karvo tävlar. Avgjort proffsigaste av alla. När han klev in kändes det som ryska landslaget i hockey i slutet av 70- början av 80-talet möter ett korplag i hockey i Säffle. Så stor var skillnaden mellan de 98% skräpakter och de riktigt bra akterna.

FISM kommer dö om inte de får rätsida på detta problemet med att presidenter skickar skitsaker som inte ens har att göra på stadsmästerskapen i Sverige. Skulle tänka mig att presidenten väljer ut de akter som ska representera landet och video på dessa akter skickas till FISM där KOMPETENTA avgör de 25 i close-up och 50 i scen som ska tävla.
Mentalism kanske borde få en egen tävling (som intention i vissa fall hade då de visades i ett separat rum) då 99% av publiken sitter med påsar fyllda av Pom-Pom, skumgummibollar, tumspetsar, hippity hop rabbits och vill se trolleri för trollkarlar.


 •  Finalen


  Finalisterna i close-up mm visades först. På operahusets scen ska man göra korttrick för en teater som rymmer 2900 platser med oskarpa videoskärmar bara aningen större än min tv hemma. Jösses.

  Givetvis Yann Frisch i finalen. De andra två akterna (som jag glömt namnen på) ansåg jag den ena var en kortakt för trollkarlar och den andra en kommersiell parlourshow med otroliga effekter som slutade att signerat spelkort hamnade inne i en massiv glasbit. Yann fick stående ovationer.

  I de tyngre klasserna som tävlar om Grand Prix scen var det bra akter (tänk att se detta enbart på en galashow så skulle det vara fantastiskt).

   

  Gay Ljungberg klev fram och presenterade scenjuryn (där Johnny Lonn var en av jurydeltagarna). I finalen var juryn förstärkt med Monique Nakachian.. Gay och hans crew bakom scen fick en skön applåd som tack för allt jobb de gjort bakom scen. Träffade Gay bara två gånger under veckan. Han måste vara helt utpumpad nu. Bra jobbat Gay!

   

  Prince of Illusions visade sin show alla talade om. Man somnar i säng, förvandlas till häxa och ett mardrömsscenario utspelar sig med flera bra illusioner och dansare i skräcktema. Slutar med att mannen åter ligger i sin pyjamas i sängen och vaknar upp. Allt var bara en mardröm. Sådana här konceptakter i FiSM brukar bli cheesy och pinsamma men här var det kanonbra. Bra tempo, bra illusioner och bra assistenter. Proffs!

  Så fick vi se Yu Ho-Jin från Korea i finalen. Givetvis. Mycket bra kortmanipulationer där ALLA andra Koreaner borde lära sig från att magi uppstår när man gör det långsamt. I stort gör Yu en kortmanipulationsakt som “alla andra” Koreaner. Tänk er An Ha-Lim fast långsamt så man SER och FÖRSTÅR vad som sker. Det BLIR inte bättre för att man studsar runt på scen, kastar kort över allt och viftar med armarna som en epileptiker som dessa koreaner är kända för.

  Snyggt, elegant, vackert, bra musik, bra framfört med stil, karisma och elegans. Publiken gav en sådan stående ovation länge, länge att den stackars koreanen släppte sitt stenansikte och föll på marken och knäböjde på asiatiskt vis mot publiken.

  Efter honom avslutade Marko Karvo. Akten var, håll i er; ÄNNU STARKARE ÄN PÅ TÄVLINGEN och nu satt ALLT perfekt! En till suverän stående ovation. Intressant att de STARKASTE akterna i finalen var klassiska akter. En kortmanipulatör i frack. En duvmanipulatör i frack.

  Yu Ho-Jin kommer att ta hem Grand Prix (tyvärr, men mitt hjärta klappar ju extra för Finland). Detta för att Karvo är en mer klassisk akt med duvor, sönderriven tidning som blir hel, sidendukar. Det är dags för Asien att få sin första FISM Grand Prix nu och trollisarna går igång på kortmanipulationer där det skedde en hel del unika effekter. Karvo blir ju 1:a-pristagare i generell magi så han ÄR ju världsmästare.

  Nu ska vi genomlida en sista gala. Sista gången jag besöker Blackpool är facit.

  Mike Caveny fick det specialpris  Christer Nilsson var nominerad till. Burger det som Tom Stone var nominerad till.

  Nästa trolleri-VM arrangeras i Rimini!

  Johan Ståhl kom på delad 2:a plats i parlour magic!

  Yu Ho Jin fick Grand Prix i scenmagi!’

  SISTA BILDERNA


  Marko Karvo med assistent Vanessa tar emot sitt mycket välförtjänta förstapris och Finlands första VM i scenmagi i modern tid. Grattis Marko och Finland!
  Marko med assistent var stiligt klädda då de gick upp på scen. Visade klass! De flesta övriga pristagare såg ut som om de var på tågluff…

  Eric Eswin, som varit FISM-president i 12 år tackar för sig. Bakom honom står den nya FISM-presidenten Domenico Dante från Italien.
  Ska bli intressant att se om Dante kan föra fram FISM på samma sätt som Eswin gjort.

  Alla prisvinnarna på scen. Förutom Marko Karvo som måste köra direkt till Finland för väntande show med Cirkus Finlandia i morgon söndag. Många trodde Marko “surade” och vägrade komma på scen då han inte fick Grand Prix, men detta hörde jag av Karvo själv att de måste KÖRA bil tillbaka till Finland genom England, Frankrike, Tyskland samt färja till Finland.

  Officiella FISM-hotellet var Hilton men där var knappt någon. I stället användes puben The Ruskins som alltid är puben alla går till under den vanliga blackpoolkongressen varje februari.
  Jag, Pelle Thornell samt SMC:s tidigare president, Dag Lofalk, tog oss dit sista kvällen en stund. Här underhåller Quentin Reynolds oss med näsduksmagi och Loeld tittar på.

  Dags att packa för hemresa. Denna skitfula väska, och lite annat skräp som låg i den, kommer jag att “glömma” på hotellrummet när jag åker.

  Nu är det tre år till FISM i Italien…. Vilka tävlar för Sverige då?????

FOTO OCH TEXT JOHN HOUDI

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

4 reaktioner till “FISM-nytt från John Houdi”

 1. Införde man inte FISM deltävlingarna som hölls förra året för att få bort de sämsta akterna? Var gick det snett?
  Tackar för rapporterna John och till Christer för sammanställning och publicering.

 2. Ett hjärtligt TACK till JOHN HOUDI som tog sig tid att fotografera och skriva från Blackpool! Alla vi som inte var där kunde nu följa med vad som hände – och vara avundsjuka på att vi missade en del högklassigt trolleri i alla fall.

 3. Inga problem och mitt stora nöje, Christer. I dag går sådant så fort med hjälp av iPhones och iPads. Jag förvånas snarare att andra trollkarlar som är avsevärt mindre upptagna än jag inte hinner med att använda sociala medier. Finns alltid tid över i dag att skriva/fotografera/twittra. Hur ofta står man inte i kö? Väntar på taxi/buss/flyg/hiss etc? Anser det bättre att vara kreativ vid döda pauser än att bara stå där och glo.

  Tänk om DU, Christer, hade haft den teknik som finns i dag då du följde FISM?

 4. @Jonas:
  En del av platserna gick till de som vunnit de kontinentala mästerskapen, men en del fördelades (som tidigare) genom att akterna nominerats av medlemsföreningarnas presidenter. Jag antar att detta var en kompromiss. Den senare gruppen (presidentnominerade) innehöll alla de dåliga akterna (cirka 50%) men också vinnarakter som Marko Karvo och Prince of Illusions. Av de 5 anmälda svenska akterna var det ingen som prövats via EM. Johan Ståhl och Brynolf & Ljung hade dock bevisat vad de gick för genom medaljer vid VM 2009.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.