Philip Gottschalks optiska bazar

John Houdi ger ett tips om nedanstående, som finns på “Stockholmskällan” (i vars stora databas man hittar fotografier, arkivhandlingar, kartor, litteratur, filmer, musik, föremål, ritningar och mycket annat):

“Philip Gottschalks katalog från 1870-talet innehåller en hel del godbitar för den som är intresserad av magi och optiska effekter. Tänk att få en trollerilåda i julklapp! En önskejulklapp för barn både på 1800-talet och idag. I priskuranten beskrivs 180 stycken trolleri-artiklar. Philip Gottschalk föddes i London. Av någon anledning så hamnade han så småningom i Stockholm. Här bildade han familj. Han ligger också begravd i Stockholm.”

Scrollar man igenom vad man kan köpa i denna katalog från 1800-talet finner man trick som säljs (och utförs) ännu i dag”¦ Intressant!

Hela katalogen kan läsas här: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=28053

I Sveriges Magi-Arkiv finns en Gottschalkskatalog ”“ dock inte denna upplaga. Philips far var optikern Isidor Gottschalk, född i Tyskland. Flyttade till Sverige och öppnade på 1870-talet denna butik för trolleriapparater ”“ men han var även hovoptiker. Philip (1842-1924) gifte sig 1874. Ett av hans barnbarn var den kände Oscar Reutersvärd med de omöjliga figurerna. Philip övertog affären och drev den tills den övertogs av Max Alexander på 1890-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.