Solmu Mäkelä 90 år – The National Master Magician of Finland

Solmu Mäkelä föddes 18.6.1922 i Viborg. Som åttaåring såg han ” trolleriprofessorn ” San Martino de Kastrozza, vars program gjorde så stort intryck på pojken, att det var ingen tvekan vad hans liv skulle bli.

Solmu började träna både jonglering och trolleri, och framstegen var snart synliga. Han hade både intresse, fallenhet och mycket behaglig personlighet, och när han började uppträda, var framgången omedelbar. Hans professionella karriär började 1940 i olika tivoli och cirkusar i Finland.  Under fortsättningskriget var Solmu i underhållningstrupperna hela tiden. Han blev mycket populär artist, och trots att det var ett hårt arbete i extrema förhållanden, var det alltid en leende Solmu Mäkelä som skapade trivsel för soldaterna med sina uppträdanden.

Efter kriget började Solmu Mäkelä uppträda överallt i Finland och redan under 50-talet var hans namn synonymt med trolleri hos det finska folket och fortsatte att vara det under hans långa aktiva artistkarriär. Han blev senare känd och uppskattad även i nordiska och europeiska trollerikretsar.

Solmu Mäkelä var i första hand känd som en gentleman trollkonstnär, men hans liv har innehållit så mycket andra saker, som han har varit framgångsrik i. När Finland fick sitt första permanenta nöjesfält Borgbacken 1952 i Helsingfors, var Solmu med från början, först som artist under många år, även med en egen teater Kolibri under 60-, och 70-talen.  När Borgbacken grundade cirkusskola 1980, var Solmu dess rektor i sju år. En av eleverna var en pojke, som heter Mika Häkkinen, som var skicklig med en enhjuling. Han blev senare världsmästare i Formel-1.

Solmu var med i många Tv-program och i flera filmer, har varit konsult för uppslagsverk, teaterproduktioner etc. Han har skrivit flera böcker om trolleri, varit redaktör för Finska Magiska Cirkelns tidning Simsalabim etc. Mycket i trolleri i Finland har kretsat runt namnet Solmu Mäkelä under flera decennier.

Solmu Mäkelä var en stor samlare. Hans kollektion av cirkus- och trolleriaffischer var en av världens största. Han hade bl.a. en Howard Thurston poster, som enligt Norm Nielsen inte fanns i någon kollektion i USA. Nu på  2000-talet kom Norm Nielsen till Helsingfors och köpte denna poster med stora pengar. Samtidigt blev de goda vänner.  Solmu har även en stor frimärkssamling med cirkus motiv, som har belönats i flera internationella tävlingar.

När Solmu Mäkelä fyllde 75 år 1997 skapade skulptör, professor Kimmo Pyykkö en fin medalj med Solmus profil.  Fem år senare skapade Kimmo Pyykkö en unik present till Solmu ”“ en relief i brons, diameter 80 cm och vikt 50 kg. Och denna fina sak endast i ett exemplar.

Solmu Mäkeläs födelsedagsfest  den 18.6. 2012 på   Hotel Hilton Kalastajatorppa (Fiskartorpet), Helsingfors.

Finska Magiska Cirkeln och Sirkus Finlandia hade med gemensamma krafter ordnat en värdig födelsedagsfest. Att de valde Fiskartorpet var medvetet. Detta var tidigare det finaste stället i Helsingfors, ligger vid havet i västra utkanten av stan, som hade floorshow med världsartister, som Delta Rhythm Boys, Paul Potassy (8 gånger), Carlo Tornedo, Johnny Hart, Norm Nielsen, Povel Ramel, Lill Lindfors etc.

Finn Jon och Lennart Green är goda vänner med Solmu och kom till festen och var de internationella inslagen i showen, som hade sångerskan Heidi Kontola, mentalisten Pete Poskiparta och Jay Niemi, som har uppträtt med framgång på europeiska varietér under mera än tio års tid. Bosatt i Tyskland.

Björn ” Henrico ” Gammals belönade Solmu med Pro Sirkus Finlandia medaljen i guld.  MC för evenemanget var i Finland kände Klaus Thomasson, som även läste en lång, men mycket intressant text om Solmu Mäkeläs liv och mångsidiga gärning.

Den trevliga restaurangen mörklades för en stund och det kom en mycket fin videohälsning från Las Vegas. Norm och Lupe Nielsen hade planer att komma för att hylla Solmu, men hade fått avstå p.g.a. hälsoskäl  och den långa flygresan. Nu kom en video hälsning i stället, och det var verkligen ett passande inslag i festligheterna.

Norm Nielsen, som är expert på magic posters hade skapat en fin Solmu Mäkelä poster, som var framme mycket synligt. Också en present till vännen Solmu.

Skulptör professor Kimmo Pyykkö hade skapat en mycket fin relief i brons med Solmus namnteckning.  Han presenterade själv Nr. 1 till Solmu. Finska Magiska Cirkeln hade låtit tillverka detta konstverk i 90 exemplar, som flera kulturinstitutioner i Finland har köpt. Timo Kulmakko, President i Finska Magiska Cirkeln, drog själv det tyngsta lasset för detta evenemang, skjutsade mig till flygplatsen och överraskade mig med att presentera ett ex till mig (”för mina gamla meriter”, vad de nu kan vara). Timo berättade om reliefens tillverkningsprocess, som är otroligt komplicerat. Bl.a. görs en ny form för varje exemplar, och konstnären själv måste vara med i nästan alla skeden. Jag kände mig verkligen inte värdig denna fina sak, som Borgbacken hade betalat €1000 för.  Jag stoppade denna 1kg bronssak i flygväskan och fastnade givetvis i säkerhetskontrollen!

Under festen serverades för 105 inbjudna gäster en tre rätters middag av denna gourmetrestaurang.

Solmu själv var givetvis överlycklig för att få uppleva denna hyllning. Han är mentalt vid god vigör, bara gåendet har påverkats av dessa 90 år.

Alla närvarande kände att denna födelsedagsfest var ett unikt, historiskt evenemang, och att få uppleva detta blir ett minne för livet.

HURRA! för Solmu

Från middagen

Björn Gammals/Henrico belönade Solmu med Pro Sirkus Finlandia-medaljen i guld.

 

Fin Jon, Jyrki Niemi

Lennar Green har hjälpt en publikassistent göra en kalkon

Pete Poskiparta

Solmu Mäkelä-poster – skapat av Norm Nielsen för detta tillfälle

 

Professor Kimmo Pyykkö, som skapade den fina reliefen i 90 ex. Solmu fick Nr. 1

Text och foto Arto Airaksinen

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Solmu Mäkelä 90 år – The National Master Magician of Finland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.