The Gambler av Per Helldorff

 

Nu har jag varit och tittat på Pers mekaniska kabinett i Svalsjö och alltså sett hans bägarspelande gubbe – The Gambler – på riktigt. Se den i aktion här: https://magiarkivet.se/?p=13752  Alla träföremål som rör sig och spelar upp små scener, när man vevar på dem, är påhittade och tillverkade av Per med inspiration av Christoffer Polhem. Här finns åtskillga intressanta mekaniska träföremål, men för mig var ju The Gambler höjdpunkten.

Jag träffade även Per Helldorff och fick en pratstund med honom. Han blev glad när en trollkarl kom på besök och visade intresse för denna speciella träsak. Inspirationen har givetvis kommit just från bägarspelet – även om Per själv aldrig har trollat. “Men jag har ju sett en föreställning av Joe Labero!” utbrast Per. Pers bägarspel gjordes 2008, men det är först på senare tid som det har blivit “världsberömt” och fått över 600.000 träffar på Youtube! Om någon vill köpa The Gambler, så är det bara att lägga upp 60.000:-

Gör gärna en tur runt Sommen – en helt underbar tur som jag verkligen rekommenderar! – och hälsa då på i Svalsjö, 7 km från Malexander.

Foto Christer och Håkan

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.