Filiokus Fredrik som serietecknare

Fredrik Eklöv Cattani eller mer känd som Fililiokus Fredrik är en man med många “ansikten”. Han började som kock, var radioreporter och där hade han Conny Ray som gäst, som inspirerade honom att börja trolla. Att lära sig buktala lockade också. Så började han tävla vid SMC:s tävlingar – tredje året slog det och han vann med den lurviga buktalarhunden Hans. Ställde upp i Folkparksforum och fick så småningom så många engagemang att han vågade bli proffs. Under dessa turnéer har han varit styltgubbe, sjungit, åkt högcykel, visat skuggfigurer och jag vet inte allt. Om inte detta räcker så har han även blivit föreläsare för barn!

Så började han skriva böcker och det har blivit några stycken som sålt bra. Och nu är han seietecknare! Fredrik skriver så här:

“Nu har det blivit officiellt på riktigt! Jag har blivit serietecknare! Årets första nummer av Tidningen Struten har kommit och mina karaktärer Berit & Bengt är med på sidan 30-31. Intervju med mig hittas på sidan 16.

Vilken grej! Hur kunde det bli så här? Det är inte många som vet, men i högstadiet hade jag en egen serietidning vid namn “Bimble”. Namnet stod på suddgummit som jag suddade med och jag tänkte att det där passar min tidning… Bimble gavs ut månadsvis under tre år och såldes i lösnummer och skickades till prenumeranter. Tävlingar hade jag då och då och min syster Anna vann alltid i brist på andra… Bröderna Doom var ett stående inslag och ett skämt med dom var i stil med “Vad fräsch du ser ut Doom! Ja, jag har ätit Creme Fraiche Doom!”, ja, det var tider det.

Har länge funderat på om inte tricken och busen från mina trolleriböcker kunnat publicerats i en annan form. Serieformen har funnits som en idé, men det var på bokmässan i Göteborg som den satte sig på allvar. Efter en träff med Johanna Kristiansson, hon som bl.a. tecknar Katten Nils i Kamratposten, så kände jag bara, näe, jag kör på serier!

Så hösten 2012 experimenterade jag en del fram och tillbaka och fann till slut mina nya kompisar, Berit & Bengt. Tidningen Struten nappade och nu står jag här med ytterligare en toppengrej att spendera dagarna med. Munformer, färger, bakgrunder och seriemanus är alldeles fantastiskt kul! Vilken resa som har börjat! 

Detta är länk till tidningen:

http://www.junis.org/publikationer/struten_1_13/HTML/index.html#/1/    

Serier finns på sidan 30-31 och en intervju med mig på sidan 16.”
 
image
Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.