Cirkusmuseet i Hvidovre, Danmark

Måndagen den 20 maj kör vi över bron till Danmark. Väl över är vi straxt vid avtagsvägen till Hvidovre, kör rakt fram och ser ganska snart skyltar till Cirkusmuseet ”“ alltså mycket lätt att hitta! Parkerar på en mycket stor P-plats på museets baksida och går in och betalar avgiften på 50 DK.

DSC_9464

Det är flera år sedan vi var här, och nu har man gjort helt nya utställningar och fräschat upp allt. På bottenvåningen finns den stora utställningen om loppcirkus, rariteter och gyckel, magi, cirkusliv och årtal, butik och biljettförsäljning. På andra våningen finns clowner, Charlie Rivel, djur, balans, styrka, trapets, turnéer och cirkusläkter, Barlys rum. Överallt kan man se filmer eller höra cirkusfolk berätta. Se mera på http://www.cirkusmuseet.dk/

DSC_9453

Förra gången vi var här fanns en stor trolleriutställning med bl.a. Truxamaterial. Nu är magin hänvisad till ett rum där man kan öppna luckor och titta på Truxa och där ligger bl.a. hela parets hemlighet att studera, mycket material från den berömde illusionisten Renk, bl.a. ett bord med en automatisk servant, Bernardis kedjor och handklovar, prov på Samsons framtrollade bord och blomvaser och mycket annat. Klart sevärt! I lagerlokalerna finns massvis med trolleri ”“ för att bara nämna detta område ”“ då t.ex. Truxa skänkte hela sin samling hit.

DSC_9454

DSC_9456

Grunden till detta museum kommer från Barlys samlingar. Denne man (1917-1999) samlade hela livet på material från artistlivet. Ett rum är inrett precis som han hade det hemma.

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.