Derren Browns ökända show

Under de senaste tio åren har Derren Brown turnerat med sex olika helaftonsföreställningar i Storbritannien och Irland. Den senaste har titeln Infamous (ökänd). Derren Brown är omåttligt populär, och publiken jublar så fort han visar sig. Många i publiken verkar också ta vissa trick/experiment på blodigt allvar, trots att han upprepade gånger påpekar att han självfallet inte har övernaturliga krafter.

Med Infamous inräknat har jag sett fyra olika shower: An Evening of Wonders, Enigma och Svengali. Jag var lite tveksam till Infamous då affischen ser lite mörk och svår ut, men det visade sig vara den show jag tyckte allra bäst om. Derren Brown är både känd och ökänd för att omgiva sina shower med hemlighetsmakeri. Han vädjar alltid till publiken att inte avslöja innehållet så länge föreställningen fortfarande spelas. När en turné väl är slut släpps showen på DVD.

Scendekoren när ridån går upp för Infamous är väldigt avskalad och naken. Derren Brown inleder med en självutlämnande monolog sittandes på en pinnstol. Det känns mera som teater än show, och jag tycker att det var ett lyckat drag. Genomgående hålls föreställningen samman genom att Derren ger olika inblickar i sitt liv som leder fram till olika typer av mentalist effekter. Jag kan inte riktigt avgöra om alla historier är sanna eller om det är ett dramaturgiskt grepp, men det ger hela föreställningen en speciell karaktär. Showen bjuder på ett brett spektrum av olika effekter. Jag är inte helt såld på alla, men presentationen av rutinerna tycker jag genomgående var överlägsen tidigare shower. Jag hade en mycket trevlig kväll.

Tack och lov hade jag plats på parkett på the Palace Theatre i London. Bara några dagar innan jag såg showen föll en man från den översta balkongen/raden. Det är ett fritt fall på 15 meter. Det hela slutade tack och lov lyckligt då han helt mirakulöst fick fatt i räcket på första raden där han blev dinglandes tills ett par åskådare lyckades hala in honom.

Turnén med Infamous är avslutad för 2013, men återupptas igen i februari 2014. Alla föreställningar har turnerat på det sättet över två terminer.

http://derrenbrown.co.uk/on-stage/

Derren Brown

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.