El Globo 80 år

El Globo i hatten

En av svensk magis Grand Old Men ”“ Ulf Mörling ”“ fyller 80 år den 11 mars 2013. Sedan drygt tio år tillbaka bor han åter i Malmö efter en längre tids vistelse i USA som utlandskorrespondent och dessutom som trollkarl.
Ulf är egentligen tidningsman, journalist av rang, och har varit chefredaktör på både Sydsvenska Dagbladet och Kvällsposten. Som utlandskorrespondent var han under många år stationerad i New York. Han arbetade också som krigskorrespondent från bl a Vietnamkriget, Kambodja, Centralamerika och Mellanöstern och besökte regelbundet Beirut.
Inför hans födelsedag tog jag mig ner till Malmö och fick Ulf med på en bilutflykt över bron till Köpenhamn. Vi hamnade på ”Kanal Cafeen”, ett legendariskt danskt trivselkafé inpyrt med öl och cigarrök och jag fick tillfälle att göra en intervju med honom där.

”“ Ulf! När du ser tillbaka på ditt liv som trollkarl, vilket trick eller vilka tillfällen tycker du var bland de viktigaste för dig?
”“ Mitt viktigaste trick var nog det som gjorde att jag blev bokad till olika nattklubbar i USA. Jag skulle ha audition för en agent på Broadway som satt på tredje våningen i ett kontor med väntrummet fyllt av olika artister. Agenten, som hette Joseph Blaustein, var ett stort original. Jag hade fått höra att han alltid satt med ett plommonstop på huvudet och med en cigarr i munnen. Eftersom jag brukade göra ”Masters Hat” från Harries, fattade jag ett djärvt beslut. Jag laddade den med sidendukar och tog med mig en kanin i bagen. Vid ett tillfälle tog jag hans hatt, tappade den framför skrivbordet och bytte ut den mot Harries hatt. Sedan plockade jag ut ett femtiotal sidendukar för att till slut ta fram en levande kanin. Succén var given!

”“ Vad betydde Hector El Neco
för dig?
”“ Nästan allt! Det var när jag såg honom på Ystads Teater 1941 som jag blev bergtagen av trolleriet. Att se hans föreställning var som att kliva in i sagan om Tusen och en Natt för en åttaåring.

”“ Vilka trolleriböcker har betytt mest för dig?
”“ Mina egna! Nej, skämt åsido: Tarbells Course of Magic, Greater Magic, Dai Vernons och Slydinis böcker.

”“ När var din mest intensiva trolleriperiod när du ser tillbaka?
”“ Det var nog när jag trollade i USA. Jag började på svenskföreningarna och sedan på nattklubbar under tre år. Det är klart att tiden med Varieté Ystad då jag varje gång framförde en illusion och dessutom gjorde olika trick mellan vaieténumren som programledare var intensiva.

”“ Har du någon outstanding magiker bland dina favoriter, eller kanske flera?
”“ För mig är det först och främst John Calvert ”“ en fantastisk scenartist och speciell för mig, eftersom vi blev mycket goda vänner, liksom Rich Bloch. Min allra bästa trollerivän var Gentleman Jack (Tommy Iverson, 1921”“1984). Kent Olsson var också en god vän med stor mångkunnighet. Jahn Gallo är en mångkunnig trollare som dessutom är förbålt skicklig. Har du sett hans second-deal? Gamle farbror Harry Harries och hela hans familj inte att förglömma! Den störste trollaren i Sverige är enligt min mening John Houdi, som dessutom är väldigt bildad på området.

”“ Vilka illusioner hade du på din repertoar?
”“ Itusågade Damen efter Owens ritning, Hindu Basket, Svävande Damen, Tutanchamon-illusionen, Dockhuset, Svärdboxen ”“ för att nu nämna de vanligaste i mina föreställningar.

”“ Du är väl den som haft det längsta trolleriprogrammet i svensk TV. Berätta om Kabaré Ystad.
”“ Jo, det var en populär tv-serie på 1970-talet med artister från hela världen. Jag hade ju Ystads Teater i gott minne sen jag växte upp. Jag blev under denna tid vän med många trevliga artister, det var ett oerhört tryck! Jag bokade själv alla artister med hjälp av Tommy, som också var med i ett av programmen. Tittarsiffrorna blev mycket höga! Märkligt nog hade Leif Uvemarks storband mer betalt än alla artisterna. Han var god vän med tv-ledningen.

”“ Tycker du att trolleriet har utvecklats under senare år?
”“ Ja, oerhört mycket! Men på gott och ont. Den vackra Tusen och en Natt-drömmen har bytts ut mot ett rymdäventyr med laserstrålar och nya elektroniska illusioner.

”“ På en gammal tv-inspelning från Finland ser man dig utföra avancerade kortmanipulationer (kortproduktioner). Har du sysslat mycket med detta?
”“ Jag har alltid gjort manipulationer, men eftersom jag också försökt vara underhållande har föreställningarna varit blandade. Som ung och medelålders gjorde jag biljardbollarna med åtta bollar ”“ kanske ganska vanligt idag, men inte då.

”“ Uppträder du än idag?
”“ Nej, jag är rörelsehindrad. Hela min trollerisamling är till salu för 100.000 kronor (uppskattat inköpsvärde ca 700.000 kronor.

”“ Vill du ha en snaps till sillamackan?
”“ Hemskt gärna för tio år sedan. Men jag slutade dricka starsprit i samband med att jag fick en sjukdom. Medicinen går inte ihop med alkohol.

”“ Då får jag tacka dig för att du tog dig tid att följa med hit och jag ber att från alla magiska vänner i Skandinavien önska dig ”Lycka till” på din 80-årsdag!
”“ Tack själv! Förresten, jag tror jag tar en snaps till sillen i alla fall!

Text: Åke Hallberg

Studion 2Utsnitt från en av två lokaler där Ulf har hela sin rekvisita, nu till salu för 100.000 kr ”“ allt på ett bräde.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

3 reaktioner till “El Globo 80 år”

  1. Åhh! Den som hade 100 000 kr i till övers !-C Då skulle jag köpt samlingen på en gång. Tänk vad många 1:a editon av “Magic Books” som existerar i hylland där 😀

  2. Hej en av mina äldre bröder gick på en internatskola där hans pappa var rektor. pappan var nog lite stolt trots allt, för sista bilden på årskatalogen var en då mycke ung kile i hög hatt å en kortlek i handen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.