Kongressen Magic Live

Trollerikongresser är roliga, och en av de allra roligaste är Magic Live i Las Vegas. Bakom kongressen står Stan Allen. Han är, som många av Magiarkivets läsare säkert vet, redaktör för och utgivare av den månatliga facktidskriften Magic Magazine. Den första kongressen av detta slag anordnades år 2001 för att fira tidskriftens 10-års jubileum. Tanken var att sidorna i Magic Magazine skulle få liv och presenteras för läsarna genom inspirerande föredrag, lärorika seminarier och shower med olika teman. Deltagarna fick också genom olika aktiviteter möjlighet att direkt möta många av stjärnorna som har prytt omslaget genom åren. Det var meningen att kongressen skulle vara en engångsföreteelse. Så blev tack och lov inte fallet. Magic Live blev en succé och det blev ett stort tryck på en uppföljare. Sedan 2001 har sidorna i Magic Magazine fått liv ytterligare fem gånger – nu senast den 11 – 14 augusti i år.

Stan Allen

Stan Allen 

Temat för årets kongress var “Vänner”. Det exemplifierades på många olika sätt. En av showerna, kongressens dokumentär, väckte till liv den trolleriförening som Stan Allen själv tillhörde i sin ungdom, The Long Beach Mystics.  Föreningen höll regelbundna möten i ett sidorum till en trolleriaffär.  Föreningens medlemmar var verkligen vänner som stöttade varandra och såg till att var och en utvecklades med sin egen unika artistiska inriktning och utifrån sina egna förutsättningar. The Long Beach Mystics blev grogrunden för en lång rad unika underhållare – Kevin James, Mike Caveney, Mark Kalin, Michael Weber, Stan Allen, Armando Lucero, Dale Salwak, Dana Daniels m.fl., m.fl. Imponerande resultat för en trolleriförening!

Ett annat fint inslag om vänskap var Kevin James och Gaetan Blooms gemensamma seminarium. Förutom att visa olika finurliga trickidéer berättade de om hur deras vänskap började och utvecklades genom åren. De träffades faktiskt för första gången i en trolleriaffär i Paris. I ett annat mycket intressant seminarium intervjuade Mark Setteducati sin vän Lubor Fiedler. Här stod jag i kö långt i förväg för att få plats på första bänkraden. Det gällde att inte missa ett enda ord när man fick chansen att se och höra om Lubors uppfinningsrikedom. Han är kanske mest känd för att ha skapat många olika trick för Tenyo. Vem minns inte Antigravity Rock, Invisible Zone, Impossible Pen, Phantom Clock? Den senaste effekten i raden är Blue Crystal. Lubor Fiedler verkar lika intresserad av trolleri som av vetenskap. När han skapar effekter – icke-kommersiella sådana – händer det mellan varven att det både ryker och exploderar, men det verkar bara vara till Lubors stora förtjusning. Han ser möjligheter till trick överallt.  Ett fascinerande seminarium!

Totalt fascinerande och mycket engagerande var Kevin Spencers föredrag om hur han använder trolleri i terapeutiskt syfte när han arbetar med fysisk och psykosocial rehabilitering. Kevin visade videoklipp där det framgick att trolleri och inlärandet av trick har haft avgörande effekt för patienters motorik och livskvalitet.  Det här föredraget talade direkt till hjärtat, och Kevin fick en stark, stark standing ovation. Bravo! En annan hjärtevarm standing ovation gick till Joanie Spina och hennes “lärling” Patrick Thernes. Patrick hade vänt sig till Joanie Spina för att få hjälp med att förbättra sin akt. Vi fick se ursprungsmaterialet på en skärm, och också videoklipp efter gradvis förändringar. Akten var från början väldigt seriös, med långsamt tempo och Patrick verkade nästan obekväm i sin roll. Under Joanies ledning genomgick akten en förändring som jag inte trodde var möjlig. Patrick hade nu också för första gången i sitt liv satt sig i ett flygplan för att flyga till Vegas och visa upp sin akt inför kongressens ett par tusen deltagare. Det var härligt att se. Patrick har nu en akt att vara stolt över, en akt som passar hans personlighet, och det riktigt strålade om honom när han uppträdde.

Ett av de skojigaste inslagen stod Michael Carbonaro för. Han visade videoklipp från The Tonight Show with Jay Leno. Michael hade medverkat i en serie “The Magic Clerk” för att visa hur människor reagerar på trolleri i en normal situation – i kassan i mataffären – då de inte förväntar sig ett trick. Några avsnitt av “The Magic Clerk” finns på YouTube.  Michael uppträdde även i galashowen med en mycket speciell akt som jag aldrig har sett tidigare. Han stod framför en imaginär badrumsspegel, smetade in ansiktet med raklödder och bildade på så sätt olika figurer, alltifrån fagra varelser till typer med horn i pannan.

Vad mera?  Master Payne höll ett bejublat, underfundigt föredrag om hur han gång på gång har gått på marknadsföringen om det nya fantastiska tricket som ska ta publiken med storm. Av skratten att döma kunde alla känna igen sig. Tina Lenert framträdde inte bara med sin akt Maid in Heaven/Mopman utan berättade om den process som låg bakom, hur hon hämtat inspiration från en bild, en filmscen, etc. och så småningom växte en akt fram som har tagit henne åtskilliga gånger jorden runt under de senaste 26 åren. Gene Andersson gjorde en historisk tillbakablick över olika metoder för den sönderrivna tidningen. Michael Weber gav prov på sitt intellekt och sin humor som bara Michael Weber kan. Mark Kornhauser videofilmade kongressdeltagarnas berättelser och minnen under titeln “My First Trick”. John Armato höll ett mycket intressant föredrag där han ställde frågorna: Varför ska någon bry sig om det du har att säga? Hur får man uppmärksamhet bland dagens utbud i kommunikationsväg?

Pam Johnny Thompson

Magic Royalty – Pam & Johnny Thompson. Han höll ett seminarium om duvtrolleri, och paret uppträdde på kongressens avslutningsparty. Själv blev jag helt bortkollrad av Pams bedårande söta små hundar som följer henne vart hon än går. 

Ännu mera: Workshops för kortfantaster med Allann Ackerman, Jason England, R. Paul Wilson och Steve Reynolds, seminarium av Larry Wilmore och David Regal om att skriva manuskript, filmvisning av “Deceptive Practices” om Ricky Jay. Justin Flom berättade om hur han målmedvetet byggde upp en Internetprofil för att bli inbjuden att medverka i en stor amerikansk TV-show.  Ian Rowland höll ett uppskattat seminarium om mentalmagi. Xavier Mortimer visade några av de akter han just nu uppträder med i Cirque du Soleils show “One” om Michael Jackson.  Världsmästaren Yu Ho-Jin uppträdde i galashowen.

En populär programpunkt var close up showen. Kongressdeltagarna var här uppdelade i många små grupper, så de artister som uppträdde med close up var de som fick jobba mest. Vi fick se Johan Ståhl, Simon Coronel, Denis Behr, Steve Valentine och Yann Frisch. Johan Ståhl gjorde verkligen bra ifrån sig med sin FISM-akt. Helt följdriktigt är han nu också på omslaget till september månads Magic Magazine. I samband med att Johan uppträdde fick också Magic Bar i Stockholm finfin reklam. Varje artist i close up showen introducerades nämligen med en kortare film. Filmerna var inspelade på platser över hela världen som har stor betydelse för magin och där artisterna i fråga ofta uppträder när de är på hemmaplan.  I Johans fall Magic Bar, i Steve Valentines fall The Magic Castle osv.  Mycket trevlig idé, och jag blev så glad över att Magic Bar fick denna uppmärksamhet internationellt.

Johan

Johan Ståhl kopplar av efter dagens sista close up föreställning, här med underbara Irene Larsen från the Magic Castle

Det fanns så många spännande, roliga, tankeväckande och framför allt inspirerande programpunkter på Magic Live att det inte går att här redogöra för alla. Magic Live måste upplevas på plats.  Svenskar på plats denna gång, förutom Johan Ståhl, var Manne Schagerström, Black Bert och Arto Airaksinen. Från Finland träffade vi också Markku Purho och från Danmark Anna Jensen. Eftersom kongressdeltagarna var indelade i olika grupper kan jag ha missat någon svensk. Om du var där, snälla hojta till i kommentarsfältet här nedan!

Det är inte bara kongressen som är kul och inspirerande, utan det är roligt att bara befinna sig i Las Vegas med det stora utbudet av trolleri- och andra shower. Denna gång såg jag & Martin den relativt nya showen Zarkana (Cirque du Soleil) och Penn & Teller (en favorit i repris, men de lägger alltid in något nytt).  En och annan siesta vid poolkanten på hotellet blev det förstås också. Nu tar Magic Live kongressen paus för tre år, så nästa tillfälle att ha så här roligt blir 2016. 

Text: Christina Nyman  Foto: Martin Saunders

Titta gärna på Arto Airaksinens foton också https://magiarkivet.se/2013/magic-live-i-las-vegas/

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.