Michael Halvarson och Cirque du Soleil

Cirque du Soleil får alltid mina ögon att tindra. Jag älskar den fantasivärld som skapas under föreställningarna av alla fantastiska artister från jordens alla hörn. För närvarande turnerar tio olika shower runt om i världen. Europa gästas av showen Koozå, faktiskt för första gången sedan premiären i Montreal i april 2007. Det är lite kul att titeln innehåller en svensk bokstav, men Koozå är i själva verket inspirerat av “koza” som på sanskrit betyder “liten låda”, “skatt”. En av idéerna bakom föreställningen var nämligen att skapa en cirkus i en box. 

Även om titeln inte var så inspirerad av Sverige har i alla fall en svensk artist satt stor prägel på Koozå. Michael Halvarson var med ända från början för att utveckla och gestalta en av de sju huvudfigurerna i showen; den finurlige ficktjuven The Pickpocket. Han har turnerat med showen i olika omgångar under årens lopp, och jag tycker att det är extra roligt att han nu är med i Europa. Jag såg Michael i Koozå redan i januari på Royal Albert Hall i London. Nästa gång han dyker upp i showen blir i Belgien i juli – ett litet semestertips för er som kommer att befinna er i denna del av Europa! Maten är god i Belgien också. Och chokladen är världsberömd, även om den inte faller mig i smaken. 

“Dyker upp” beskriver The Pickpocket ganska så bra. Under första halvan av showen dyker han upp titt som tätt jagad av polisen men alltid steget före. Han är smart, han är snabb och han vinner alltid. Under dessa jakter är han iklädd ett slags clownkostym. Jag föreställer mig att kostymen gör det lite besvärligt ibland när han kvickt ska ta sig fram under scengolvet för där är det inte mycket utrymme, åtminstone inte när showen spelas i tält.

 Halvarson1 

Michael Halvarson som the Pickpocket längst till vänster 

Clownkostymen är ingen slump dock. Koozå är en hyllning till clowner och traditionella akrobater. Showen är skapad och regisserad av David Shiner med mångårig erfarenhet som mimartist och clown innan han började arbeta med Cirque du Soleil. Koozå berättar historien om clownen The Innocent som iklädd en för stor tvärrandig kostym och luva försöker hitta sin plats i världen. Han upplever rädsla, identitetssökande, glädje, sårbarhet och maktkänsla. Tonen är dock hela tiden lättsam, ljus och öppen. Rött och guld är genomgående färger, och clowner varvas med halsbrytande akrobatik. Mina favoriter i den kategorien blev de fyra lindansarna – oj, oj, oj! The Wheel of Death är en av tidningarnas favoriter, men den akten var tyvärr inte med den dagen jag såg showen. 

 Halvarson2

 Misdirection med gul boll 

Efter pausen uppträder Michael Halvarson i en riktig ficktjuvsakt med snygg koreografi. Åskådaren förvirras med en gul sponge ball och vips är hans klocka borta. Rätt som det är har Michael hans glasögon på näsan. Fickorna töms på sedlar och annat innehåll, och åskådaren har inte en chans att behålla slipsen. Det här var en mycket trevlig presentation av ficktjuveri som underhållning. 

PS Koozå uttalas inte med “å” utan med “a”. 

Text: Christina Nyman  Bild: www.michaelhalvarson.com

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.