Stadsmästerskapen i Västerås

I hård konkurrens tog Örebro hem förstaplatsen i stadsmästerskapen den 9:e februari 2013 ”“ för 6:e gången.  De andra lagen var: Lidingö, Östersund, Västerås, Uppsala. Jag får be om ursäkt om jag inte kommer ihåg allt alla gjorde men som ni förstår så har jag mest Örebros akt i minnet… 

Lidingögänget kom ut först med sin restaurangsketch. Den har de tävlat med förr och jag vill minnas att jag såg ett par nya grejer. Den utspelar sig på en liten fransk restaurang där en kvinna blir serverad av hovmästaren, en lätt berusad servitör samt självaste kocken, komplett med grouchobrillor och mustasch.  Det trollas fram blommor, pengar, champagneflaskor och ett misslyckat försök att producera en duva (det kom bara fram en massa fjädrar, naturligtvis var det den berusade servitören som stod för denna bragd). Som avslutning produceras en stor tårta med brinnande tomtebloss för att fira att Stadsmästerskapen fyller 15 år i år! Grattis! 

Östersundsgänget började med att förklara att ingen av dem kom från Östersund utan andra små byar norröver. Sedan gjorde de en sketch om hembränning där länsman kom och letade efter sprit men inte hittade någon. Sedan kom en granne (spelad av Lucas Lundholm från Örebros lag) in och hittade i två nestade lådor, som förut visat sig innehålla en tom flaska, en full flaska istället. En fickpluntelota användes också med gott resultat. Den styrdes med en fjärrkontroll… 

Västerås lag bestod av två man som först utförde en gemensam ringspelsrutin med olika stora ringar som var mycket bra koordinerad. Sedan satte sig den ena ned och började uttråkad läsa en tidning medan den andre fortsatte med en mycket vacker treringsrutin med en röd scarf inblandad. Många snygga displayer och sammanlänkningar uppvisades. Jag sade till min granne ”œdet här luktar bästa individuella akt”. Jag hade inte fel…

Efter ringspelet försökte den uppspelte unge trollkarlen att entusiasmera sin uttråkade kollega till att sluta läsa och trolla mer. Inte ens när han rev sönder tidningen för honom så gick det. Den andre vek ihop bitarna och lagade tidningen (Gene Andersons newspaper tear) och fortsatte att läsa. Till slut gick han med på att de kunde spela lite musik istället, varpå hans kollega trollade fram en ukulele och sjöng en låt om ett korttrick som den andre simultanutförde. 

Tyvärr så misslyckades de att hitta kortet varpå kortleken kastades upp i luften och ukulelen användes som ett kortsvärd och fångade det valda kortet under strängarna! Den ene trollkarlens tröja som hade en hel utspridd kortlek tryckt på framsidan förändrades också till att bara ha ett kort tryckt. Jepp, det var det fritt (nåja) valda kortet. 

Uppsala kom ut med två deltagare som bägge ville visa ett bägarspel. Det hela utvecklades till en tävling dem emellan där de var och en försökte bräcka den andres bägarspelsrutin. Till slut hade de fem bägare på bordet med lika många slutladdningar. En originell och rolig rutin som kan bli riktigt bra när den fått poleras lite. 

 Så var det dags för Örebro att äntra scenen. Jonas Århammar börjar med att berätta att man ska ta med publiken på en resa igenom magiens historia och ska börja med att åka tillbaka 40 000 år i tiden till stenåldern där den förmodade uppfinnaren av treskalsspelet (three shell game) väntar. Trog, en neandertalare. Bakom ett enormt skägg, buskig frisyr , tjocka fårskinn och med en stor knölpåk i handen stod så Leo Kim som med ett grymtande demonstrerade Ettskals spelet (one shell game) Sedan förvandlas han till en cro magnon människa som ett par tusen år senare lade till två skal och skapade treskalsspelet. Dock spelades det inte på samma sätt som nu… Ytterliga senare i tiden blir han en 1800-tals taskspelare (ok, han tar på sig en hatt…) som visar en modern metod för spelet med ett glas över ena skalet. 

Efter detta spektakel kommer Bertramo in och visar hur trolleriet kunde se ut på 30-talet då frisyrerna var lite bättre och klädmodet fått sig ett uppsving jämfört med föregående talare…  Han visar två tomma hattar och lägger tydligt en apelsin och ett äpple i den ena hatten. Sedan tar han tydligt upp apelsinen och lägger i den andra hatten. Men se! Apelsinen visar sig ligga kvar i den första hatten och det är i stället äpplet som har flyttats! Sedan utför han en kort bägarspelsrutin med tre tandborstsglas och en spongboll där bollen aldrig är där den borde vara och till slut försvinner helt och dyker upp under ett annat glas som stått på bordet hela tiden. 

Nu hörs plötsligt en ödesmättad musik och en man i solglasögon och skinnjacka äntrar scenen med ryckig gång. På frågan ”œvem är du?” svarar han med mekanisk stämma ”œJag är Terminator. Jag har kommit för att visa er klassisk magi. Så ni inte glömmer. Se!” (ok han tog det på engelska med en röst som påminde om den där österrikaren som var guvernör ett tag i USA…). Naturligtvis är det Örebros Lucas Lundholm i utstyrseln och han utför en näsduksrutin som övergår i kortproduktion (perfect production – Jeff McBride?) som avslutas med att Jonas räcker honom en sopskyffel och trycker på en fjärrkontroll så terminatorn får sopa upp korten han drällt över scengolvet. 

Jonas gör nu en myntrutin där han demonstrerar att allt trolleri är kameratrick. Man kan vända kameran upp och ned och filma när trollkarlen släpper ett mynt från ena handen till den andra. När man sedan spelar upp det rättvänt ser det ut som om myntet faller uppåt (muscle pass). Som avslutning förklarar han att det egentligen inte är ett trick med ett mynt utan ett trick med hans ring varpå myntet hastigt och lustigt blir hans ring som han sätter tillbaka på fingret. Av myntet finns inte ett spår. 

Nu kommer Niclas Jacobsson ut och sätter Jonas på en pall så han kan kolla tricket bakifrån. Sedan ger sig Niclas ut i publiken med ett svävande bord. Han frågar Jonas då och då hur det ser ut och Jonas svara att det ser bra ut härifrån. Vad inte många såg var att Jonas sakta svävade upp mot taket och sedan ned igen. 

Arhammar_1 Bertramo_2

Jonas Århammar, Bertramo

Lucas_1 Modern_lurendrejare

Lucas Lundholm, Leo Kim

Niclas_1

Niclas Jacobsson med svävande bord och Jonas

Efter omröstningen stod det klart att Örebro Magiska Cirkel tagit hem förstaplatsen i Stadsmästerskapen 2013 med Västerås tätt bakom.  Bästa individuella akt gick mycket välförtjänt till Västerås unge trollkarl Daniel Samuelsson för hans vackra ringspelsrutin. 

Ett stort tack till Kim Gordon och Västerås Magiska Klubb för ett trevligt arrangemang med god mat och god underhållning. Vi ses nästa år! 

Text och foto: Leo Kim, Örebro Magiska Cirkel

20130209_165252

Vinnande lag blev Örebro med Lucas Lundholm, Jonas Århammar, Niclas Jacobsson, Bertramo, Leo Kim. Västerås kom på andra plats.

20130209_165328

Priset för bästa enskilda akt gick till Daniel Samuelsson (till vänster), Västerås lag.

57 deltagare var anmälda. Per Eklund höll seminarium om vilket Alf Mouwitz skriver:  “en inspirerande och lärorik föreläsning som satte oss alla i arbete i sin “Magical Mystery Tour”. Själv fick jag massor av inspiration!”

Foton från VMK

Curtelle skriver: Måste säga att det här var det bästa Stadsmästerskapet någonsin.
Varje akt var en “sketch” (trolleriteater). JMK från Östersund gjorde väldigt bra ifrån sig. Det var fyndigt och roligt, och skämtade med “sörlänningars” syn på norrlänningarna. Örebroarna berättade trolleriets historia från Urakaipa till nutid, och det var roligt och fyndigt. Västerås hade en kille (junior) som det var en jäkla fart på. Han gjorde ringspelet, samt spelade och sjöng samtidigt som han deltog i ett korttrick. Lidingögänget fortsatte att utveckla restaurangsketchen. Om den akten får regi så blir den nog bra. UMB tävlade med 2 grabbar som hade en “uppgörelse” medels Chop-cups. Jag vet inte om jag glömt något gäng. Men bra var det. Men jag saknade “Benka”, det gör jag varje gång det är ett sånt här trollerijippo.
Tack ska ni ha VMK.

http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1972284-trollkarlar-tavlade-i-magi

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.