The Illusionists

photo

Affischerna – och showprogrammet ovan – talar sitt tydliga språk; Artisterna i megashowen The Illusionists tågar fram som moderna superhjältar, och de kommer inte att stanna upp på länge än. De har redan uppträtt för utsålda hus i Australien, Singapore, Mexiko, Nya Zeeland, Latin- och Sydamerika och Dubai. Nu är turen kommen till Europa. Jag firade födelsedag med att se showen i London för ett par veckor sedan, och gänget turnerar nu i Tyskland till och med första veckan i november. Med gigantisk marknadsföring och ny förpackning säljer trolleri biljetter som aldrig förr.

Det nya är att flera artister har gått samman för att turnera och alltså inte bara för en eller ett par galaföreställningar eller för en stationär show i Las Vegas. Det nya är att det inte finns någon konferencier som kommer ut och pratar mellan akterna, utan showen flyter på utan avbrott. Det är ett koncept som t.ex. används av Cirque du Soleil. I The Illusionists löser man det hela så att vissa akter jobbar framför ridån medan scenen prepareras för andra akter. Det nya är att man har ett häftigt live band från Los Angeles med på scen, och det gör stor skillnad.

Artisterna varierar ibland något mellan världsdelarna. I den uppsättning jag såg ingick Jinger Leigh, Philip Escoffey, Jeff Hobson, Dan Sperry, Andrew Basso, Kevin James och Mark Kalin. Precis som superhjältar har de blivit tilldelade varsin roll med specifika egenskaper. Vi har t.ex. den dödsföraktande utbrytarkungen, förtjuserskan som upphäver tyngdlagen, uppfinnaren, den lustige bluffmakaren och anti-magikern med chockeffekt.

Showen rekommenderas varmt! Ta med alla dina vänner när/om föreställningen kommer till Skandinavien! De får här se allt sådant som de förväntar sig: damer som sågas itu, en tom scen och plötsligt står ett ånglok där, en kedjad utbrytarkung som med fara för sitt liv tar sig ur en Houdini-vattentank, fingerringar som länkas samman och en typ som läser publikens tankar. Dessutom får de se en man, itusågad av misstag, vars överkropp rör på sig, en enorm snöstorm, en blodig duvakt med en magiker som för tankarna till Marilyn Manson, en kolossalt rolig bluffmakare som tar publiken med storm och en blomma vriden och vikt av en servett som svävar i luften och i ett huj blir till en doftande röd ros. För oss invigda är trolleriet inte nytt, men magin har fått en ny fräsch förpackning som har visat sig vara mycket populär. Så populär att en andra trupp, The Illusionists 2.0, har formats och snart kommer att skickas ut i världen. Var ska detta sluta?!?

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.