MIC:s februarimöte

Måndagen den 9 februari 2014 var det så åter dags för ett 30-tal trollerisugna MIC-are att samlas för årets första medlemsmöte i Moderna Illusionisters Cirkel på Hemgården i Norrköping. När klockan passerade 18.30 var det fortfarande så mycket aktivitet i lokalen medlemmarna emellan att styrelsen passade på att fördröja mötesstarten; detta för att alla verkligen skulle hinna med att umgås efter juluppehållet. Det förevisades trick, diskuterades magiska principer och pratades om vad som hänt sedan man sist sågs. Tim Star hade bland annat tagit med sig en hel väska fylld med nyskapade magiska pyssel och knåp som han förevisade till allmän glädje.

MIC’s president Klas M Larsson inledde därefter med att hälsa alla hjärtligt välkomna till ett nytt magiskt år, varpå han kort föredrog kvällens agenda som bland annat skulle innehålla trolleriuppträdanden, föredrag om presidentens besök hos MCN i Norge och magisk frågesport. Han berättade även att fem stycken medlemmar begärt utträde ur föreningen under juluppehållet på grund av att de inte längre tycker att de vill vara medlemmar. En spontan gäst hälsades också välkommen till kvällens möte ”“ Sng Ming Da, en ung trollkarl från Singapore som just nu studerar på Linköpings Universitet och som följt med medlemmen Tomas Blomberg till MIC för att träffa andra trolleriintresserade.

Därpå följde Klas upp med information från styrelsen om inbetalning av medlemsavgiften och informerade även om att MIC nu kan ta betalt med kort via betalningsleverantören iZettle, ett steg mot en modernisering av föreningsarbetet. Under mars månad kommer det dessutom att hållas årsmöte i föreningen, till vilket en kallelse kommer att gå ut till medlemmarna via e-post, sociala medier och Posten Direktbrev för dem som saknar e-postadress. Presidenten påminde även om att eventuella motioner och förslag till förändringar och förbättringar i MIC skall vara inlämnade till styrelsen senast den siste februari, detta för att kunna behandlas av årsmötet. Efter den inledande genomgången togs så en diskussion upp angående ett eventuellt deltagande med ett lag från MIC i det kommande Stadsmästerskapet i Västerås. Dock visade det sig att de flesta medlemmar inte hade möjlighet, kunde eller ville ställa upp och därför beslutades att MIC även detta år väljer att avstå från deltagande i Stadsmästerskapen. Medlemmen Björn Eriksson (Mac Barry) flikade även in i diskussionen och berättade att Nyköpings-trollkarlarna inte heller kommer att ställa upp i årets tävlingar på grund av olika anledningar.

Så hade det då blivit dags att presentera kvällens första programpunkt: introllning av en ny medlem i MIC. Presidenten välkomnade och presenterade Johan Nylinder, en magiker och eldartist från Kolmården. Johan började sin introllnings-akt med att jonglera med tunga och vassa sablar till allas förtjusning. Därefter följde ett korttrick där en åskådare fick sitta på en förutsägelse som sedan visade sig stämma med dennes valda kort (Bill Abbott’s rutin Smart Ass) och en rutin där två åskådare fick binda fast Johan med rep. Dock lyckades Johan senare mirakulöst nog att ta sig loss. Ett hörn revs av från ett slumpmässigt valt spelkort och försvann spårlöst, varpå det återfanns inuti en tablettask vilken placerats inuti en låst väska som hela tiden legat på ett bord i bortersta delen av möteslokalen. Som avslutning presenterade Johan även sin förmåga att sluka eld och ”grilla korv” vilket fängslade de flesta. Medlemmarna tyckte att introllningen fick betyget ”Med beröm godkänt” och gav därefter Johan rungande välkomstapplåder.

Nästa programpunkt visade att trolleri kan finnas representerat på de flesta ställen: då presidenten i slutet av förra året besökte en verkstad i Norrköping för att byta däck på bilen så började mekanikern i verkstaden att trolla med både kort, dukar och mynt. Det hela ledde till att presidenten på stående fot bjöd in bilmekanikern till årets första MIC-möte. Scenen äntrades därmed av kvällens gästartist vid namn Sarkis Oroulian, en man från Armenien som sedan drygt ett år tillbaka är bosatt i Sverige. Sarkis, som tidigare i sitt hemland både arbetat som professionell underhållare och även tillverkat trollerirekvisita i många år visade sig nu bli en ny, annorlunda och spännande bekantskap för kvällens mötesdeltagare. Sarkis började med att visa en sidenduk som magiskt försvann från handen och som senare trollades fram från ett metallrör där han tidigare placerat en rulle med godisbitar, som nu försvunnit spårlöst. Därefter följde en rutin med de klassiska färgskiftande plymerna, varpå han utförde tärningslådan. Efter ett mellanspel med dukproduktion från ett tomt, förnicklat rör fick så en åskådare dra ett spelkort, visa det för publiken och blanda in det i kortleken, varpå kortets valör mystiskt framträdde på ett par, från början blanka, griffeltavlor (Andetavlorna). En fingerring lånades så av Tomas Blomberg och lades så ner i en liten trälåda som låstes med ett hänglås. När lådan en stund senare öppnades var ringen försvunnen och återfanns därefter på en trollstav som en åskådare fått hålla i hela tiden. Efter detta tackade Sarkis för sig och fick mycket applåder av medlemmarna, som också föreslog att han nu minsann skulle ansöka om medlemskap i MIC för att kunna fortsätta träffa trollkarlar.

Så vidtog då sedvanlig halvtidsvila. Efter kaffepausen hade man mörklagt lokalen och satt upp en projektor för att visa ett bildspel från presidentens magiska resa till Norge. Klas inledde med att berätta om hur det norska trolleriklimatet just nu ser ut och om vad som händer på den norska trolleriscenen. Därefter förevisade han bilder från och berättade bland annat om sitt besök på Oseberg Kulturhus i Tønsberg, där illusionisten Alexx Alexxander just nu har stora framgångar likt Labero med sin turnerande och hyllade show ”Illusions”.

Alexx är i dagsläget 29 år gammal och har trollat sedan han var 5 år efter att ha fått en trolleribok av sin ”bestefar”. Han hade sitt första professionella betalda trolleriuppdrag vid 10 års ålder och tack vare sitt deltagande i ”Norske Talenter” på senare år har hela det norska folket nu verkligen tagit honom och trolleriet till sitt hjärta. Det gör att Alexx sedan 2010 har rönt stora framgångar med sitt trolleri i hela landet. Presidenten berättade även om sitt besök och uppträdande på Norsk Tryllemuseum i Oslo (vilket kan sägas vara Norges motsvarighet till Sveriges Magiarkiv) där trollkarlar regelbundet uppträder med magisk show för allmänheten varje söndag kl. 14.00. Klas berättade även att den norska staten anser trollerimuseet vara så pass värdefullt för kulturarvet att man fått ekonomiska bidrag från både Oslo Kommune och Idrettsetaten för att kunna fortsätta med verksamheten. (Man får också årliga bidrag från både Magiske Cirkel Norge och Den Magiske Ring. Reds anm.) Näst sista dagen i Norge så hade det även blivit dags för presidenten att besöka Magiske Cirkel Norges (MCN) månadsmöte som sedvanligt hölls på Thon Hotel Linné i stadsdelen Alnabru utanför Oslo. Prick klockan 19.00 måndagen den 27 januari inledde MCN’s informationsansvarige Rune Carlsen mötet genom att hälsa alla trollkarlar välkomna, så även ”MIC’s president och tillika kvällens gästartist från Sverige”. Efter inledande information om kommande evenemang äntrade så MIC’s president det norska scengolvet och inledde med en kortrutin där ett av åskådarna valt kort flyttar sig från den ena delen av kortleken till den andra. Därefter följde en komisk Professors Nightmare-rutin (Fiber Optics av Richard Sanders) samt en rutin med visitkort där nedskrivna signaturer hoppar fram och tillbaka mellan korten (Lasting Impression av Jay Sankey). Efter unisona applåder från de norska trollerikollegorna bad så Rune Carlsen och MCN att få hälsa så mycket till alla kollegor i MIC. Han uttryckte även en förhoppning om att norska trollkarlar skulle kunna ges möjlighet att besöka MIC på motsvarande sätt i framtiden som den svenske presidenten nu gjorde i MCN. Efter detta följde så ett föredrag av den 23 år gamla norska buktalaren Erik Mogeno, som kvällen till ära hade sin populära och rikskända kanin Kalle med sig. Även Erik är trots sin unga ålder en fullfjädrad artist som kan arbeta på heltid med sitt buktaleri och trolleri tack vare TV-programmet Norske Talenter. Mötet gav presidenten inspiration och en del idéer till hur MIC skulle kunna arbeta med medlemsaktiviteter i framtiden.

Efter att Klas avslutat sitt föredrag så vidtog nu magisk frågesport där medlemmarna delades in i lag och satte sig i grupper vid olika bord i lokalen ”“ en idé som hämtats direkt från MCN’s medlemsmöte och som går ut på att man lär sig nya och gamla saker om magin och även om dess historia. Medlemmarna i MIC verkade uppskatta den nya aktivitetsformen. Vann med 33 poäng (full pott) gjorde laget som kallade sig för ”The Foreigners” med bland andra Tim Star, Sng Ming Da och Sarkis Oroulian i spetsen – en lärorik och lite annorlunda mötesaktivitet för våra annars traditionellt utformade MIC-kvällar.

Presidenten avslutade så därefter kvällen med att tacka de närvarande för visat intresse och påminde om att anmäla sig till det kommande årsmötet den 3 mars.

Klas M Larsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “MIC:s februarimöte”

  1. Hej Rolf,

    Det verkar som att kallelsen via mail inte gick ut till alla pga dåvarande strul med webhotellets e-postserver. Beklagar detta. Antecknat dig till årsmötet. /Klas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.