Trollkarlen Carolf avled 2009. Sedan dess har hans använda rekvisita stått nedpackad hos dottern Rosita och svärsonen Sven Nilsson i Skeppshult. För något år sedan ringde Sven mig och undrade vad de skulle göra med rekvisitan. Han fick några förslag och fastnade så småningom för att Magi-Arkivet skulle få några för Carolf representativa saker och sen skulle Svensk Magisk Cirkels Blomsterfond få resten.
En julidag var Gertrud och jag i Skeppshult för att hämta rekvisitan. Efter titt i huset som Carlof ägt och som nu Rosita och Sven flyttat in i, så blev det kaffe och nybakad rabarberpaj, och vi fick höra mycket om Carolf som vi inte kände till.
Vi lyckades få in alla kartonger i husbilen, och vid första stoppet kunde jag ju inte hålla mig utan började titta igenom de mest lättåtkomliga lådorna…
En vecka senare var Bosse Jonsson och Magnus Vihagen – båda hårt arbetande för Blomsterfonden – i Nyköping för att hämta kartongerna med alla godbitar. Materialet (delar av det i alla fall) kommer att gå på auktionen, som kommer att hållas den 16 augusti. Mer information kommer liksom lista över auktionsgodset.
Ur “Sveriges trollkarlar”: Carolf (Carl Gunnar Gotemark) 1922 – 2009, Limmared, Skeppshult, gjutmästare/konstnär, S, SMC 1974. Debuterade i Limmareds Folkets Park 14 år gammal. Ursprungligen var det tänkt att Carl Gunnar skulle trolla tillsammans med sin bror Rolf, varför artistnamnet blev Carolf. Brodern hoppade av men artistnamnet blev kvar. 1939 var det en tävling på Hippodromteatern i Malmö, Carolf ställde upp och blev tvåa – efter Truxa eller Erik Bang som han hette då. Carolf har hedrats med Folkparkernas guldnål – ett hederstecken som tilldelas dem som troget roat folkparkspubliken under 25 år i följd. 1975 var det meningen att Carolf skulle medverka i Tati´s film Parade, som spelades in i Sverige. Men då man inte ville betala för resa och tre dagars uppehälle i Stockholm för repetitioner, så tackade han nej. I TV har dock Carolf setts – t.ex. i ”Nygammalt”. Carolf har turnerat med Folkparkernas revy Regnbågen och Dubbel-Nisses sommarrevy. Han har uppträtt på båtresor Göteborg-Fredrikshamn och även på rutten Varberg-Grenå. På 1960-, 1970- och 1980-talen var Carolf som mest aktiv med ett hundratal engagemang per år. Vid sidan av trollandet målade och skulpterade Gunnar Gotemark.