Fransk kabaré

När rubriken är fransk kabaré är jag rätt säker på att de som möjligen lockas att läsa detta blogginlägg förväntar sig ett referat direkt från Paris. Tankarna går förstås till Moulin Rouge och Le Lido; världsberömda nöjestempel som drar till sig tusen och åter tusen besökare varje år.  Paljetter, enorma fjäderkreationer, topless balett, varietéartister, magi och champagne är några av de klassiska ingredienserna.

So far so good, men detta inlägg ska egentligen inte alls handla om Paris. Äkta fransk kabaré kan man också få uppleva långt ute på landsbygden. Frankrikes tredje största kabaré befinner sig cirka 400 kilometer öster om Paris.  Vägen dit slingrar sig fram bland byarna i vinregionen Alsace inte långt från gränsen till Tyskland. Efter en vägkrök dyker skylten upp “Bienvenu à Kirrwiller” (Välkommen till Kirrwiller), och vi är framme vid Royal Palace, International Music Hall. Om hönsen i byn skulle vakna till när det är mörkt ute och se det upplysta Royal Palace skulle de bestämt kackla till varandra att nu har minsann ett UFO landat bland fälten.

Royal Palace 1 NY Royal Palace 1

Inredningen och dekoren kan närmast beskrivas som en Finlandsfärja som har krockat med ett franskt slott och tagit en rejäl sväng förbi Las Vegas. Med andra ord så lämnar man vardagslivet långt bakom sig när man öppnar dörrarna till Royal Palace. Varje kväll välkomnar ägaren Pierre Mayer sina gäster personligen – och han har så gjort i 34 år! Royal Palace skapades naturligtvis inte på en dag utan har gradvis vuxit fram i takt med ägarens investeringar och realiserade drömmar.  Nu ryms här en teatersalong med närmare 1000 platser och en stor scen med en LED-skärm på 16 x 6 meter. Före showen har man två restauranger med levande musik att välja mellan, eller också kan man slå sig ner i baren.

Royal Palace.2

Publiken letar sig till lilla Kirrwiller – som har drygt 550 invånare – från olika delar av Frankrike men också från Tyskland, Luxemburg och Schweiz. Detta var tredje gången jag besökte Royal Palace. Första gången uppträdde Dani Lary (Frankrike) och andra gången Jan Rouven (Tyskland, numera Vegas). Båda illusionister men med två helt olika stilar.

I år bjöd showen inte på lika mycket magi i minuter räknat – men det spelade ingen roll för det är verkligen mina favoritminuter när Marko Karvo och Vanessa står på scen!

Royal Palace.6

Nu har kabarén tagit sommaruppehåll, och paret har avslutat ett tio månader långt kontrakt på Royal Palace. Marko Karvo är en sann kabaréveteran. Under många år stod han på scen på Le Lido i Paris sju kvällar i veckan.  Paris är en fascinerande stad,  men Kirrwiller verkar vara en underbar miljö för ett par som inte bara är världsartister utan nu också småbarnsföräldrar.  Royal Palace tillgodoser alla önskemål när det gäller scenförhållanden och de tekniska aspekterna av en show, och den stora teatern har varit perfekt för en akt med fåglar som flyger fritt i en tjusig bana över publikens huvuden.

Programmet för höstens show som börjar i september har just publicerats.

http://www.royal-palace.com/en/home

Text och foto  Christina Nyman, foto  Arto Airaksinen (foto 1 och 4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.