DVD – Vemodigt och vackert

 

Guzaarish

Guzaarish betyder begäran/ansökan, och är titeln på en indisk film från 2010.  Detta romantiska drama utspelar sig innanför väggarna på ett stort hus i Goa. Husets ägare, den fiktive Ethan Mascarenhas, var en gång Indiens störste trollkonstnär, en riktig stjärna. Han har nu inte lämnat sitt hus på 14 år då han är förlamad efter en olycka på scen. Han håller kontakt med omvärlden genom att sända ett radioprogram där han är en stor inspirationskälla för sina lyssnare. Till sin hjälp har han sköterskan Sofia som blir mer och mer fäst vid sin arbetsgivare. Filmens tema är en människas rätt att bestämma över sitt eget liv. Ethan ansöker till domstol om rätten att få avsluta sitt liv.

Trots ämnet är filmen inte dyster, och varje bildruta är estetiskt vacker. Sekvenserna när han tänker tillbaka på sina framträdanden på scen är särskilt njutbara.  En dag dyker den osedvanligt klumpige Omar upp och ber Ethan Mascarenhas att bli hans mentor. Denne accepterar att lära ut alla sina hemligheter. Vad Omar inte vet är att Ethan känner till hans egen hemlighet. Omar är nämligen son till den trollkonstnär som var Ethans värsta konkurrent och som av avundsjuka orsakade hans olycksfall.

Jag tyckte mycket om filmen, men jag tror för den sakens skull inte att den passar alla. Ta en titt på trailern för att bilda dig en egen uppfattning: http://www.youtube.com/watch?v=k9QiS6nw1DM

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.