Englandstips – Magic Kingdom

Davenport’s Magic Kingdom är en magisk turistattraktion i Norfolk i östra England som snabbt har blivit mycket populär. Vi fick tips om att det under högsäsong är bäst att besöka stället när det är riktigt vackert väder då många istället väljer utomhusaktiviteter. En regnig dag kan det bli trångt och svårt att titta på alla föremål och ta del av allt på utställningen.

Magic Kingdom 1

Familjen Davenport har hållit på med trolleri i flera generationer sedan slutet av 1800-talet. Trolleributiken, som började som en postorderfirma, har haft flera olika adresser. Idag ligger den mycket centralt i London i anslutning till Charing Cross tunnelbanestation. Efter så många år i branschen har familjens samling av rekvisita, affischer, scenkostymer m.m. kommit att bli en av världens största. För ett antal år sedan började arbetet med att gå igenom allt vad som finns i olika lagerlokaler och att göra delar av materialet tillgängligt för allmänheten. Magic Kingdom invigdes i maj 2013.

Detta museum är inrymt i en hangar, men det glömmer man snabbt när en av guiderna – en medeltida trollkvinna – uttalar de magiska orden som öppnar upp den hemliga ingången till själva utställningen. Hon beskriver hur magi utvecklades från tron på det övernaturliga och visar ett par trick. Vi lämnar så det lilla torget från mitten av 1500-talet och tar steget in i olika epoker av trolleriets historia.

 Magic Kingdom 2

Montern tillägnad Robert-Houdin är extra tjusig

Här finns rekvisita, andra föremål, program och dokument med anknytning till Robert-Houdin, Maskelyne, Chung Ling Soo, Servais Le Roy, Dante, Kalanag och många, många fler.

Magic Kingdom 3

Scensmink och biljardbollar som har tillhört Louis Nikola (1878 – 1936)

I en del av utställningen har man inrett en trolleributik med tillhörande kontor så som det såg ut på 1920-talet. Butiken är särskilt populär bland lekmän eftersom man också får se close up trolleri. Alla föremål är förstås autentiska. Jag blev oerhört fascinerad av ett paket på kontoret. Just det här paketet från ett japanskt företag förblev av någon anledning oöppnat, och när man återfann det åtskilliga decennier senare bestämde man sig för att ta med det i utställningen – fortfarande utan att öppna det.

Magic Kingdom 4

Några rum är inredda som vardagsrum från olika decennier. Här får man känslan av att någon – som förmodligen är amatörtrollkarl – just har lämnat rummet. TV:n står nämligen fortfarande på och visar filmer med Cardini, David Nixon eller Tommy Cooper. Trolleritidningar ligger utspridda och väggarna pryds av trolleriaffischer.

Magic Kingdom 5

Jo men visst, en sådan affisch med duva och cocktailglas hade jag också på väggen under flera år

Det går inte att här beskriva allt som finns i utställningen, men när man har tittat klart bjuds man på en 30 minuters föreställning där man verkligen känner historiens vingslag. Roy Davenport, som huvudsakligen driver Magic Kingdom, uppträder bland annat med delar av sin gammelmorfars akt. Gammelmorfar, Lewis Davenport, lade alltså grunden till Davenport & Co år 1898 och uppträdde över 3 000 gånger på St Georges Hall i London. Det är bara att hoppas att familjen Davenport aldrig slutar med trolleri och att arvet förs vidare till många kommande generationer.

Magic Kingdom 6

Martin och jag blev väl mottagna av Roy Davenport

http://davenportsmagickingdom.co.uk/

Text och bild Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

3 reaktioner till “Englandstips – Magic Kingdom”

  1. Riktigt intressant! Vi fick ju höra den intressanta historien på EMHC i Hamburg förra året. Kul att ni varit där nu! Detta var en perfekt reminder! Tack!

  2. Det känns sorgligt att veta att jag aldrig mer kommer att besöka sådana här intressanta platser.Första gången jag gästade Davenport´s låg butiken på Great Russel street, så det är väldigt länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.