IBM/SAM Combined Convention 2014

IBM/SAM Combined Convention 2014, St. Louis, Missouri, Renaissance Grand Hotel July 1 ”“ 5,  2014

Detta var den tionde gången när dessa två stora organisationer ordnade en gemensam kongress. Den senaste gången var det 2008 i Louisville, Kentucky. Det var mycket, som dessa fem dagar innehöll. Den första showen var ” Welcome and Gala Kick-Off Show ” med FFFF stars: David Stone, Henry Evans och Shawn Farquhar. Stephen Bargatze skulle ha varit med, men uteblev.

Tre Galashower, som var på Peabody Opera House, och som inte var alldeles nära, så man hade ordnat busstransport dit, och som trots det stora deltagarantalet fungerade i det fina sommar vädret. Tävlingar både i stage och close-up. Sedan fick åtta bästa i båda kategorierna tävla igen, och People´s Choice omröstning var en tävling för sig. Den var ordnat på ett mycket praktiskt och enkelt sätt. Inträdesbiljetten var en röstsedel, som man fick stoppa i en av åtta boxar vid utgången, som var försedda både med tävlandes namn och bild. Det var inte lätt att förstå dessa tävlingar, eller rättade sagt resultaten, som utöver ovanstående People´s Choice var i tre kategorier: IBM´s mästerskap, SAM´s mästerskap, och dessutom kvalificering för FISM 2015 i Rimini som representant för North America.

Seminarier hölls av alla i The Fat Brothers: Christian Engblom, Dani DaOrtiz och Miguel Angel Gea. Samt David Stone, Henry Evans , Steven Kline och Xavier Mortimer.

Sedan var det för mig en ny typ av arrangemang, som kallades Sessions. ” Korea College of Magic ” och ” Magic of Germany ”. Dessa var närmast en presentation av utvecklingen av magic , med exemplen, i dessa länder. Dessa, samt en mycket rolig ” The 3D Kid Show Lecture ” med tre av USA´s ” best in the business kid show performers ” David Kaye, Danny Orleans och Doug Scheer. Det blev mycket livlig show, för man hade ordnat tre busslaster barn från närliggande skolor.

Dessa Sessions och Kid Show ägde rum i Majestic Ballroom i Concourse Building, som låg bredvid Renaissance Grand Hotel, men lätt tillgänlig genom en trevlig underjordisk gång. Här var även Registrering, Dealers ( 50 ) och Banquet. Banquetten hade inga uppträdanden, bara mat. Jag har aldrig sett att man kan ordna så väl, som här, att alla får tre rätters middag utan väntetider. Imponerande var det.

Tävlingarna ägde rum i Ferrara Theatre, som var nära, bara över Washington Avenue. Stage tävling hade 50 tävlande, och var i tre olika omgångar, under tre olika dagar. Det var häpnadsväckande hög standard, på samma sätt, som det var i förra IBM/SAM Combined Convention i Louisville, Kentucky 2008. Alla tävlanden hade fått skicka in en video av sitt program, och alla som fick tävla, hade något av originellt att komma med. En stor skillnad jämfört med FISM.

Close-Up tävlingarna hade enligt min mening inte lika hög standard, men givetvis inga dåliga program. Shin Lim från Kanada var outstanding, och att han skulle vinna, hade jag lovat några bekanta före tävlingen. Jag hade sett på mycket nära håll Shin Lim´s card work i London för ett par år sedan. Han varken tävlade. eller uppträdde där, men när han var där, så arrangörerna hade bett honom göra card tricks före Galashowen.  Han har gett ut DVDs, så man kan se hans otroliga skicklighet med kort även på dessa. Många är mycket skickliga med kort, men jag hävdar, att få i världen kan göra saker som är jämförbara. Han kommer att tävla i FISM nästa år som en av Nord Amerikas representanter. Han säger inte ett ord, men det som händer på bordet med korten, ser helt omöjligt ut. Shin Lim är ung, och ser ut som en snäll pojke. Det var inte lätt att ta en bra bild på honom, för han tittade hela tiden på korten på bordet, och man kunde se på två stora skärmar hur korten betedde sig. Absolut högsta världsklass. Här en lista på resultaten.

IBM Stage:

1st Place ”“ Hu Lee (South Korea )

2nd Place ”“ DenDen (Japan )

SAM Stage:

High Score ”“ DenDen ( Japan ) Award of Honor Gold Medal

2nd High Score ”“ Hun Lee ( South Korea )

Award of Merit Silver Medal, Originality Award

North American Champion ”“ Stage:

Trevor & Lonera Watters  ( Canada )

North American Champion ”“ Close-Up:

Shin  Lim  (Canada )

People´s Choice ”“ Stage:

Hun Lee ( South Korea )

Den första Galashowen hette ” Show Me the Magic ” ( The Peabody Opera House ) på onsdagen kl 20.00.  Den var den bästa av dessa tre Galashower, och verkligen bra. Mike Caveney var MC och gjorde både ” Kaffeglas på ringen ” och andra sina kända nummer mellan andra akter.

Xavier Mortimer  ( France ) hade tre inslag. Alla olika än det, vad vi fick se på Magic Weekend. Hans unika talang kom inte fram här lika bra som i Lund, där han gjorde över en timmes show.

Tina Lenert ( USA ) med sitt klassiska Städgumma akt, som var njutbart att se även den femte gången för mig. Några mindre nya inslag.

Sylvester the Jester ( USA ) har också varit på Magic Weekend för många år sedan. Nu var det ännu mera fart, och ännu mera som hände. Ingen liknar honom. Imponerande, minst sagt.

Alex Ramon ( USA ) växte upp i Kalifornia, men har en latino bakgrund. Trots att han är ung har han en imponerande meritlista. Han var bl.a. Ringmaster i två år hos Ringling Brothers and Barnum & Baily, världens största cirkus. Turnerar, och har turnerat, över hela världen med sin show. Han var med sin originella, mångsidiga akt, och inte minst med sin behagliga personlighet, höjdpunkten i denna fina Galashow. Min gissning är, att alla i den stora publiken hade samma åsikt. Givetvis Standing Ovation.

” The Magic of Germany Gala Show ”, den andra Galashowen på torsdag kväll, var mycket annorlunda, och hade tyvärr inte de bästa artisterna från Tyskland. Uppenbarligen var idén att showen skulle vara mera informell än vad som är vanligt. Redan en kvart innan showen började satt artisterna i vardagskläder på scenkanten och hojtade till bekanta i publiken, drack öl etc.

Artisterna var: Gaston, som gjorde häften av shown, och som blev mycket av en talk show. Jag var där som fotograf, och det är inte tacksamt att ta bilder av en talk  show. Martin Eisele med sin kända close-up akt, och som jag inte tyckte platsade i denna show. Sebastian Nicolas presenterade klassisk manipulation med skicklighet. Timo Marc med samma akt, som i Lund för några år sedan. Hans akt kommer bättre till sin rätt i mindre teatrar än i denna mycket stora Peabody Opera House. Timo är en personlig vän, men jag tyckte, att han inte har utvecklat sin akt under de senaste åren. Timothy Trust & Diamond. Timothy gjorde stora delen av akten med Gaston.  Diamond var med i ett par illusioner, som var bra. Det bästa i shown var Gastons ” Gunther monolog ” i slutet. Han är en skådespelare och var imponerande.  Jag hade en känsla av, att han räddade denna show.

” The Magic of Korea ” var den tredje Galashown på lördag kväll, och som avslutade denna stora kongress, frånsett prisutdelningen i Majestic Ballroom på hotellet. Denna show var mycket trevlig att se, för dessa koreanska artister, varav flera var på Magic Weekend, är alla unga, och hade samtliga nya program med nya överraskande inslag. Artisterna:

E.K.  som med Zeki Yoo gjorde ett mycket vacker akt.

One Gun,  som under ett annat namn gjorde ” T-shirt act ” i Lund.

Do Ki-Moon  med en komisk ” orkesterledar akt ”.

Ted Kim  med samma akt som på FISM i Blackpool och i Lund, men nu ännu bättre.

Lukas  med klassisk manipulation med billiardbollar, utfört med skicklighet och säkerhet.

Zeki Yoo,  också under ett annat namn i Lund, som charmade publiken där som här med sin ” leksaksakt ”.

Yu Ho Jin, Grand Prix vinnaren på FISM i Blackpool, och nu senast på ” Uppsala Magic & Comedy ” -festivalen. Han är i sin egen klass med sin mycket personliga presentation. Givetvis Standing Ovation även här.

” The Richard Turner Experience ” var sent under flera kvällar, men som jag inte såg. Han är otroligt skicklig med kort, trots att han är nästan blind. Han kommer till Magic Weekend i oktober.

Den har rapporten lider av att jag var i St. Louis som fotograf för Stan Allens ” MAGIC ”, och hade ingen möjlighet att göra anteckningar, inte ens om tävlandens namn. Stan sade, att de skall ” figure out ” dem senare. Han hade ordnat med arrangörerna de sittplatser, som jag önskade i båda teatrarna.

Det var bråttom med bilderna, för ” MAGIC ” skulle gå till tryckning den 10.7. Jag skulle vara hemma på måndag morgon den 7.7. och Stan behövde bilderna redan nästa morgon, så jag hade  endast en dag ( plus 9 timmars tidsskillnad mellan Stockholm och Las Vegas ) att välja bland hundratals bilder de bästa, och korrigera dem i datorn.

När jag frågade Stan, vem  skriver artikeln om kongressen, så han sade, att det inte blir något reportage i vanlig mening, utan en sida text och fyra sidor av mina bilder. Och att det skulle bli ca 15 bilder, för han ville ha dem i bra storlek. För att göra en lång historia kort, så när Stan såg ca 40 ”“ 45 korrigerade bilder, ville han ha 28 av dem in high resolution. Sedan ännu en . ” MAGIC ” skulle postas den 17, så det blir intressant för mig att se, om Stan och hans art director har gett mera än fyra sidor för mina bilder.

Sedan kom Stan med ännu ett önskemål. Han bad att få ännu 30-30 nya bilder för ett bildspel ( slide show ) för digital versionen av ” MAGIC ” och  i samband med ” M 360 ”-convention.  Jag tog så mycket bilder i bra förhållanden, att jag kunde skicka 60 nya, användbara bilder.

På lördag morgon kl 8.00 var ” IBM Order of Merlin  Breakfast ”. En trevlig sak med gemenskap och här fanns det inte några ungdomar !!  Jag har varit IBM Member sedan 1967, och har därför varit ” Shield ” redan flera år. Lupe Nielsen höll ett mycket intressant presentation av deras poster collection och hur den har kommit till. Som avslutning: Shawn Farquhar ( Canada ) valdes till ” The National President of the International Brotherhood of Magicians ”

Stockholm  2014- 07-17 Arto Airaksinen

IMG_1068

The Reed Sisters

IMG_1152

DenDen

och här följer några av de tävlande

IMG_1162

IMG_1315

IMG_0714

IMG_0744

IMG_0752

Foton Arto Airaksinen

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “IBM/SAM Combined Convention 2014”

  1. Trevligt med referat och bilder från flitige mästerfotografen Arto. Eftersom Arto inte hade någon rimlig chans att både fotografera och anteckna namn på de tävlande ska jag göra ett försök, med reservation för att jag inte var på denna kongress.

    Tävlingsbild nr 1 föreställer Natalie & Eli (Schweiz)
    Nr 2 går jag bet på…
    Nr 3 Gwenaelle Ardault (Frankrike)
    Nr 4 och 5 måste vara Henry Tom (Kanada) respektive Sandy Chang (Taiwan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.