Levande historia

I mitten av maj träffades ca 50 tysktalande magihistoriker och samlare i Berlin. Deltagarna kom från fem olika länder, men jag tror att det bara var jag och Flip från Nederländerna som inte har tyska som modersmål. Sammankomsten var organiserad av Peter Schuster och Eberhard Bärmann. Schuster är president i Magische Zirkel Berlin, och de flesta programpunkter ägde rum i föreningens klubbhus. Klubbhuset har funnits på samma adress i över 30 år men måste nu flytta inom en ganska snar framtid. Jag är glad att jag äntligen fick tillfälle att besöka lokalen innan den också blir historia. Här fanns allt man kan önska utspritt på två våningar – bibliotek, sal med inbyggd scen, pentry och tillgång till en liten trädgård.

Berlin Björn

Magibjörnen har sett klubbmedlemmar och besökare komma och gå under de senaste åren

Sammankomsten inleddes med ett mycket intressant besök på stadsmuseets depå, avdelningen för varieté, cirkus och kabaré där trolleri ingår. Här arkiveras tidskrifter, affischer, programhäften, rekvisita, kostymer; bl.a. en överdådig scenkostym som tillhört Siegfried & Roy. Allt förvaras i svarta boxar i salar med reglerad temperatur, och här råder det fotoförbud om det inte rör sig om strikt forskningsändamål. Huvuddelen av det trollerirelaterade materialet kommer från två privatsamlare. Det är å ena sidan glädjande att föremålen, affischerna etc. bevaras på ett fackmannamässigt sätt och finns tillgängligt för forskning. Å andra sidan känns det sorgligt att veta att dessa skatter nog aldrig kommer att ta sig utanför depåns väggar och bli del av någon utställning.

Föredragen under en sådan här kongress behandlar verkligen de mest skiftande teman. Vi fick t.ex. ta del av ytterligare ett avsnitt i en släktkrönika som omspänner fyra trolleributiker och fyra systrars öden under krigstiden. Fortskridandet av arbetet med denna krönika av Birgit Bartl-Engelhardt går som en följetong genom de tyska och europeiska historiekonferenserna. Rüdiger Deutsch förevisade bilder från sin egen samling – denna gång vapen i trollerikonsten; t.ex. pistoler som får dukar, ringar, klockor och spelkort att försvinna och dyka upp någon helt annanstans. Peter Benninghaus talade istället om sin samling av modern afrikansk konst där han gett konstnären Joel Biza fria händer att gestalta sin syn på trolleri. Magic Christian kunde som ingen annan i sitt föredrag ge råd och tips om hur man ska gå tillväga vid historieforskning.

Sista programpunkten höll på att (ös)regna bort, men skam den som ger sig. Utrustade med paraplyer och ett glatt humör samlades de tappraste deltagarna till en långpromenad genom den judiska kyrkogården i Berlin-Weissensee för att hedra minnet av Samuel Bellachini och familjen Kroner.

Berlin.2a

Regnet lättade lite i tid för den obligatoriska gruppbilden

Christina Nyman, Foto nr 2 Magic Christian

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.