Magikergränd 2014

För tredje året i rad satte Arkadia, Gaston, Caligari, Darion, Geiron och Dr Cagliostro upp sitt enastående läger i Helge Ands ruin under Medeltidsveckan på Gotland.

Magikergränd, anno 2014, var en knock out i kreativitet, skaparglädje och helhjärtat artisteri. Jag besökte dem strax efter lunch på premiärdagen och jag bevittnade två av deras familjeföreställningar.
Jag fick se Arkadia i sitt esse när han presenterade en rad rutiner som alla hade hans magiska medel Alltinktur som gemensam nämnare. Höjdpunkten i denna föreställning var kanske hans premiär med Multiplying Bottles (märkta med Alltinktur förstås) som dessutom lyckades förvandla publiken till skrattande fågelholkar.
Efter Arkadias bejublade show fick jag en guidad tur av den unge fakiren och trollkarlslärlingen Caligari som med stor entusiasm visade mig grändens alla små hemligheter. Jag kliade mig lite extra i huvudet över hur de fått upp en hel vagn på andra våningen av ruinen. Trappuppgångarna var på tok för små för att rymma den …
Drakäggen (eller var det hippgriffägg?) på pelaren, som man var tvungen att gå upp på ruinens tredje våning för att se, var en kul detalj som fick mitt trollkarlshjärta att göra en extra saltomortal i uppspelthet.
När det inte var föreställningar på scenen jagade magikerna osynliga andar, som bara barn kan se, med sina trollspön och spökhåvar. Gaston misstog dock undertecknad magiker för ett spöke och jag fick krångla mig ur håven när missförståndet retts ut.

Sen helt plötsligt var det dags för en ny föreställning så min guide och Gaston fick ta sig an scenen medan jag satte mig i publiken för att bevittna nästa akt.
Denna showen var nästan som att se in i ett dockskåp där Mästermagikern Gaston och hans lärling Caligari skojade med varandra. Caligaris halvt lyckade försök att trolla framkallade inte bara enorma mängder salt från hans händer utan också jubel och skratt från såväl barn som vuxna (imponerande trolleri från en fakir må jag säga!). Gaston, som annars inte är känd för att uppträda för barn, hanterar naturligtvis publiken på ett utmärkt sätt när han inte utför sina väl inövade rutiner.
Sedan var det dags för mig att bege mig vidare ut i det medeltida Visby då jag själv uppträdde som magiker nere på själva marknadens scen Forum Vulgaris.
Men när solen började sänka sig över ringmurens krön var jag tillbaka för att se deras vuxenföreställning “Arcanum Noctem – blod, demoner och magi”.
Första årets var Arcanum Noctem var magnifikt. Andra året var, om än inte riktigt lika bra som det andra, fortfarande otroligt bra och jag gav dem fullt betyg för helhetskonceptet. Jag var lite orolig att detta år skulle vara ytterligare en sänkning och att de bara skulle få en fyra denna gång. Men ack vad jag hade fel. Och tur var väl det?
Jag fick bevittna Arkadias berömda utbrytning, Gaston slå världsrekord i äppelätning, demoner som slet sig ur bojor, tankar som fördes via vatten och … ja listan kan göras lång. Vilken föreställning det var!
Trots att det var premiär så var det magiska maskineriet väl oljat och magikerna i gränden lyckades med bravuren att få publiken till att skratta, häpna och även känna skräck när demonerna härjade mellan ruinens urgamla stenblock.
Om ni inte sett Magikergränd än så vågar jag påstå att ni missat den bästa föreställningen som setts på länge i Skandinavien. Helhetskonceptet är så väl genomarbetat och alla rutiner porlar som ett rinnande vatten.
Behöver jag säga att betyget blir 5 kortlekar av 5 möjliga?
!cid_ii_147c4a91a5de93db !cid_ii_147c4a8fc07e0b5a
!cid_ii_147c4a8feb417002 !cid_ii_147c4a90b0cb8b1f
!cid_ii_147c4a915f713ed0 !cid_ii_147c4a9111b2e970
!cid_ii_147c4a9015926f9e !cid_ii_147c4a8fc84f9c20
Text och foto: Samuel Varg
Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Magikergränd 2014”

  1. Va? Är det bara tre år ni hållt på med Magikergränd under MTV?
    Fantastiskt vad tiden går fort när man har otroligt roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.