Magiutställning i Göteborg

I tisdags den 23 september öppnade en utställning på Göteborgs universitets bibliotek med äldre trolleriböcker och spelkort.

Jag måste också berätta att min första trollstav som jag köpte i butiken Hokus Pokus på Vesterbro i Köpenhamn är med på utställningen. Det kostar inget att se utställningen, som jag kan rekommendera.

Med vänliga hälsningar Bue Nordström

På Humanistiska biblioteket visas nu en utställning om Kortlekar och kortkonster ur magikern Iwan Ljunggrens bibliotek.

Iwan Ljunggren, 1884 ”“ 1975, föddes i Göteborg, men flyttade till Stockholm där han bodde och arbetade som kamrer. Hans stora passion var magi. Ljunggren själv verkar ha uppfunnit några trick som han fick publicerade i tidskriften The Sphinx. Han var bland annat medlem i International Brotherhood of Magicians och mottog 1971, efter 25 års medlemskap, utmärkelsen ”Order of Merlin”.

Under årens lopp samlade Ljunggren böcker och tidskrifter om trolleri, magi, spiritism samt kortlekar och foton. Hans trolleribibliotek donerades till Göteborgs universitetsbibliotek efter hans död och består av 300 böcker och tidskrifter samt 327 kortlekar. I hans trolleribibliotek fanns också olika apparater som dessvärre inte finns kvar.

Utställningen visar ett urval av kortlekarna samt litteratur om kortkonster och magi. Tid: Utställningen pågår 23 september ”“ 26 november 2014 Plats: Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4 i Göteborg.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.