I hembygdsskriften “Lundabygden” som utkommer hösten 2015 har Kurt Nyström redan fått ihop ett kapitel om Åke Millberg – Mr Miller, som var uppväxt i Lunda.
“Illusionism är konsten att underhålla en publik genom att skapa illusioner och falska sinnesintryck, som förvånar och förbluffar, ofta så att det verkar som om något omöjligt har skett eller som om trollkonstnären har övernaturliga krafter.
Mr Miller, Per Åke Millberg, var uppväxt i Lunda, född i Stockholm 5 mars 1908 och död i Nyköping 12 november 1996. Familjen inflyttade från Fagernäs i Dunker 1917 till Stora Kolbärartorp och vidare 1919 till Petterslund. Fadern var skomakaren Karl Artur Johansson Millberg och modern Augusta Maria född Gustavsson.
Åke utbildade sig till skomakare hos sin far och flyttade till Nyköping Ö 1929 där han sedan vidareutbildade sig till skomakarmästare. Han drev först sitt skomakeri på Ö. Trädgårdsgatan 18 och sedan inne på gården Långbergsvägen 1, vilken fastighet han hade köpt.
Under sin uppväxt fascinerades han av de trollkarlar som han såg, de var: Solimann & Solimanné, Max von Rhodin, Hector El Neco. Den senare utförde kortfångsten med en hand, då en tanke började gro hos Åke. ”Tänk om jag kunde göra det växelvis med båda händerna”. Han började träna, och eftersom Åke hade ett talfel så passade detta bra till en stum akt. På den tiden var det ont om facklitteratur, så Åke skrev till Harry Harries, magiker i Norrköping, som var verksam både som trollkarl och cirkusartist med bl.a. jonglering och utbrytarnummer som specialitet samt drev en trollerifirma. Av Harry fick han den hjälp som behövdes med grepp. Åke köpte också här sina första biljardbollar, så nu hade han förutom kortfångsten även tricket med biljardbollarna att träna.
Efter sex års träning var det dags för debut i Nyköpings Folkets Park 1937. Cigarrett-, boll-, mynt-, kort-manipulationer och ”Master´s Hat” stod på programmet. Träningen fortsatte och en dag var det dags att gå upp på China-Varieténs scen och visa upp programmet. Han var välkommen ”“ ”men ta bort allt som inte är manipulationer”, sa direktör Sterner på China-Varietén.
I juli 1946 stod Mr Miller på Chinas scen och gjorde succé med bl.a. sina bollmanipulationer och sin kortfångst. Möjligheten att bli proffs erbjöds, men Åke ville bli vid sin läst. Trolleriframträdanden på lördag-söndagar med undantag för en månad på Nöjesfältet i Stockholm fick räcka för honom. Ett stort antal uppskattade framträdanden gjorde Åke som Mr Miller i Nyköpingstrakten.
Vid Svensk Magisk Cirkels första tävlingar 1948 erövrade Mr Miller förstapriset.
Mr Miller gjorde flera år framträdanden vid Nyköpings under 10 år verksamma Cirkus Oscars vid Nyköpings hus´ Midsommarfester. 1947 och 1952 tillsammans med sonen Per, då som Millers, manegeillusionister.
Mr Miller slutade 1966 att trolla offentligt och började istället med microtrolleri med mynt som specialitet. Så han blev m.a.o. vid sin läst. Den mesta utrustningen Mr Miller använde för sitt trolleri tillverkade han i sitt skomakeri.
Ref: Församlingsboken Lunda, & Dunkers församlingar. Christer ”el Ricco” Nilsson. Sveriges Magi-Arkiv, Nyköping. Svensk Magisk Cirkel. Text: Kurt Nyström”