Palle

Birgit Johansson håller på och skriver en artikel för Arboga hembygdsförenings årsbok om Erik Palle Knutsen, som arbetade som trollkarl, snabbtecknare och buktalare. Han har bott i Arboga men nyligen flyttat till Sundsvall. ”Finns det något foto eller uppgifter om hans liv hos er vore jag tacksam om du kunde skicka det per mail till mig. Har du något personligt minne av honom?” Hälsningar Birgit Johansson birgit.johansson@tele2.se

Som Birgit skriver så finns Palle nu i Kvissleby, söder om Sundsvall, nära Njurundabommen. Hans yngste son bor där i närheten, och Palle bor nu på äldreboendet Tingsta, där han verkligen trivs. Han bodde först en tid på Hällbackens äldreboende i Arboga, men trivdes inte fullt ut. Buktalaren Palle, som är 92 år, hälsar till alla. Vill du skicka kort eller brev till Palle så är adressen Palle Knuhtsen, Svanvägen 9 (lgh 1302), 86232 KVISSLEBY. Mobil  0705-441594 (endast dagtid).

 img975 - Kopia

Ur boken ”Sveriges trollkarlar”: Palle (Erik Palle Knuhtsen) 1922, Tisvilde i Danmark, Arboga, artist, ingenjör. Palle började med buktaleri och ställde upp i en amatörtävling på Lorry i Köpenhamn. En agent såg honom och engagerade honom till en kringresande varieté i Sverige. 1952 skrev Palle sig i Sverige och turnerandet fortsatte med Mills´ och Björkmans varietéer, i folkparker, på Barnens Dags-festligheter m.m. Vid sidan av buktaleriet har Palle alltid trollat och han snabbtecknar och visar kasperteater. På senare år uppträdde han årligen på Arboga medeltidsmarknad. 1996 utsågs Palle till ”Årets Arbogabo”.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Palle”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.