Palle

Birgit Johansson håller på och skriver en artikel för Arboga hembygdsförenings årsbok om Erik Palle Knutsen, som arbetade som trollkarl, snabbtecknare och buktalare. Han har bott i Arboga men nyligen flyttat till Sundsvall. ”Finns det något foto eller uppgifter om hans liv hos er vore jag tacksam om du kunde skicka det per mail till mig. Har du något personligt minne av honom?” Hälsningar Birgit Johansson birgit.johansson@tele2.se

Som Birgit skriver så finns Palle nu i Kvissleby, söder om Sundsvall, nära Njurundabommen. Hans yngste son bor där i närheten, och Palle bor nu på äldreboendet Tingsta, där han verkligen trivs. Han bodde först en tid på Hällbackens äldreboende i Arboga, men trivdes inte fullt ut. Buktalaren Palle, som är 92 år, hälsar till alla. Vill du skicka kort eller brev till Palle så är adressen Palle Knuhtsen, Svanvägen 9 (lgh 1302), 86232 KVISSLEBY. Mobil  0705-441594 (endast dagtid).

 img975 - Kopia

Ur boken ”Sveriges trollkarlar”: Palle (Erik Palle Knuhtsen) 1922, Tisvilde i Danmark, Arboga, artist, ingenjör. Palle började med buktaleri och ställde upp i en amatörtävling på Lorry i Köpenhamn. En agent såg honom och engagerade honom till en kringresande varieté i Sverige. 1952 skrev Palle sig i Sverige och turnerandet fortsatte med Mills´ och Björkmans varietéer, i folkparker, på Barnens Dags-festligheter m.m. Vid sidan av buktaleriet har Palle alltid trollat och han snabbtecknar och visar kasperteater. På senare år uppträdde han årligen på Arboga medeltidsmarknad. 1996 utsågs Palle till ”Årets Arbogabo”.

Det här inlägget postades i Sett, hört och hänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Palle

  1. Dan skriver:

    Palle kan nås via epost på:

    palle.knuhtsen@gmail.com

    Palle inte online utan jag sköter hans epost. Därför kan det ta ett par dagar innan han svarar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.