I Veckans affärers senaste nummer finns en artikel om László Szombatfalvy.
Om honom står följande i boken “Sveriges trollkarlar”: Alex (László Szombatfalvy) 1927, Stockholm, SMC 1957. Var trollkarl i hemlandet Ungern, kom till Sverige 1956, där han under tiotalet år trollade ihop pengar, som han placerade i en aktieportfölj. Förlorade pengarna och beslöt lära sig allt om aktier. Räknas nu som Sveriges bästa börskommentator och hör till de rikaste männen i Sverige. Alex´ gage var 1960 100:- ”œmen om Ni inte blir nöjda, så behöver ni inte betala!”
Nedan några avsnitt ur Veckans Affärers artikel:
Han flydde från kriget och blev miljardär – nu ska han rädda världen
Han kom hit som Ungernflykting 1956 och blev en av världens mest framgångsrika aktieinvesterare. I dag är László Szombatfalvy 87 år och satsar en halv miljard på att se till att världen inte går under.
Det var efter tre års juridikstudier som kommunistregimen i Ungern kom i kapp honom. På universitetets anslagstavla hängde det plötsligt en dag information om att ingen student kunde få ut examen utan att ha avlagt ett prov i marxismleninism.
Ett tjugotal böcker skulle läsas in. “Då vände jag på klacken och gick. “
I stället gjorde han sin hobby till sitt yrke. Två år senare var han professionell trollkarl. Det gav honom mat på bordet och en betydligt lugnare tillvaro i politikens skugga än den som gällde för många av hans akademikerkamrater.
Men så kom Ungernrevolten, ett misslyckat folkuppror mot den sittande kommunistregeringen och mot Sovjetunionens inflytande. År 1956 flydde cirka 8000 ungrare till Sverige. László Szombatfalvy var en av dem.
“Jag var 29 år och kände mig dövstum. Jag kunde inte ens engelska. I min hand hade jag ett litet häfte med sexhundra ord översatta från ungerska till svenska. ”
Efter tre års diversearbete och ett år på Påhlmans Handelsinstitut fick han jobb på Svenska Shells ekonomiavdelning. Han läste Hermods företagsekonomiska kurs på kvällstid och började intressera sig för aktieplaceringar. Riskanalysen blev en naturlig del av hans placeringsstrategi.
“Som tonåring räknade jag på sannolikheter vid olika kortspel för att komma fram till den perfekta spelstrategin. I mina aktieplaceringar gällde det att jämföra sannolikheterna för olika utfall. En av mina grundprinciper var att aldrig sätta något på spel som jag inte hade råd att förlora – eller annorlunda uttryckt att inte förväxla det osannolika med det omöjliga.”
Hans modell nådde framgång. Stor framgång. Han kom att bli en av världens mest framgångsrika aktieplacerare med 30 procents avkastning per år i 46 år. År 1987 hade han tjänat tillräckligt och sålde ut hela sin portfölj utom de då aktuella Handelsbankens indexaktier. När de löstes in 1999 valde han att placera sitt kapital i fastighetsaktier med låg risk som endast krävde ett minimum av arbetsinsats från hans sida.
http://www.va.se/nyheter/2015/01/05/laszlo-szombatfalvy-intervju/