Autografer

Magi-Arkivet fick några trollkarlsautografer av en autografsamlare – trollkarlsautografer är väl inte så eftersökta? Men Maginis tycker jag är riktigt bra!

img146

För alla som inte vet vem Magini var – några rader om honom:

Magini (Gösta Petersson-Maginius) 1910”“1985, Helsingborg, arkitekt, S, MCD, SIC, GMK, SMC 1949. 13 år gammal såg Gösta en decembersöndag Hector El Neco trolla i ett skyltfönster. Snabbt var beslutet fattat ”“ Gösta skulle också bli trollkarl. Han tog de första stegen dit genom att studera några häften Sibyllans hemligheter. 30 år senare infördes i Helsingborgs Dagblad en annons med följande lydelse: ”En fantastisk afton med Hector El Neco och Helsingborgs egen berömde trollkarl Magini.” Så kan det gå om viljan finns! Men det var en lång väg Gösta vandrat under dessa 30 år. 1936 gavs den första riktiga trolleriföreställningen. Men Magini ville inte trolla som alla andra. Så småningom växte vagabondakten fram. I denna komiska akt, som blev klar 1950, förekom bl a en uppstigande stav i flaska, en kaninproduktion genom hål i hatt och bordsplatta, kulfångst med tratt i munnen. Och det var med denna akt Magini blev mest känd, men han hade många olika akter. Trollerikupletten, Duv- och musakten, barnvänliga program och så vidare. I många akter var han en mycket korrekt trollkarl, klädd i elegant frack, smoking eller artistisk kavaj och fez. I Barakten var det vit frack och en kvinnlig assistent. Magini var dessutom en mycket flitig close-up-trollare. Det fanns inte mycket inom magin, som Magini inte prövade på. Tidigt började han tävla i trolleri. Första framträdandet med vagabondakten skedde vid Magisk Cirkel Danmarks tävlingar 1950. Och det blev Ärespris ”“ i stark konkurrens. Vid världskongressen i Geneve 1952 erhöll Magini tredje pris i presentation och andra i originalitet. 1954 fick han åter Grand Prix i Köpenhamn, i Stockholm 1956 gick både ett första och ett andra pris till honom. Grand Prix (Guldringen) tog han i Köpenhamn 1958 ”“ och så fortsatte det. Magini är nog den som tävlat mest av alla svenskar och vunnit de flesta priserna genom åren. Den förste som utsågs till ”Magiens Trofaste Riddare” var Magini! 1955 var han på en månadslång turné i Ryssland för folkparkerna. En månadsturné gick i dåvarande Öst-Tyskland 1963. En halv turné med den svenska folkparksvarietén Tempo-Tempo.1974 trollade han hela sommaren i nöjesparken High Chaparall, och året därpå turnerade han med Cirkus Scala. Detta för att bara nämna några få av Maginis engagemang. 1979 utgavs boken ”Magini minns”. Namnet Magini var synonymt med originellt, bra trolleri, spralliga infall, ungdomligt sinne och ett aldrig sinande intresse för magin. (Ur “Sveriges trollkarlar”)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Autografer”

  1. På 50-tallet ble jeg godt kjent med Magini. Jeg var jo bare guttungen, men Magini hadde jeg mange samtaler med på den tiden. Han var alltid villige til å øse av sin erfaring og var for meg et av mine store forbilder. Hans “Trollande Vagabonden” var en helt utrolig morsom akt.
    Kai Andersen, Halden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.